Jozef Karika | Tma

by - pondělí, ledna 07, 2019


Sám a zcela slepý v promrzlé horské chatě! 
Kdo zabije dřív - tajemný vrah, nebo krutý mráz?
Tma, mráz, hlad... a smrt!

Už po přečtení těchto tří řádků mi přeběhl mráz po zádech. Při čtení této knihy jsem měla strach i sama o sebe, zatajovala jsem dech a modlila se, aby vše dobře dopadlo.

"Každá myšlenka hýřila barvami, jenomže neskrývaly sladkou chuť, ale olověnou pachuť strachu. Každá myšlenka byla jako instantní dávka hrůzy zabalená v křiklavém papírku. Stačí si vytáhnout."

Příběh vypráví o muži, televizním scénáristovi, který si po třech letech manželství potřebuje od své manželky odpočinout. Už půl roku je jejich vztah peklo. Hádají se kvůli maličkostem a nemohou se vystát, ale o rozvodu nepadlo ani slovo. Proto se náš nepojmenovaný hlavní hrdina rozhodne, že se na týden odklidí do srubu v horách na severním okraji Malé Fatry. 

Ideální situace se však zkomplikuje. Ráda bych ještě podotkla, že se vše odehrává okolo Vánoc, což je ještě smutnější. Hlavní hrdina oslepne a ocitá se ve tmě. Představte si tu situaci: Jste úplně sami v chatě, kde není signál, takže si nemůžete zavolat, a navíc máte smart phone, takže ani nevíte, co mačkáte. Mohli byste vylézt z chaty ven a volat o pomoc, jenže široko daleko není žádná civilizace, ani jiná chata, takže by to bylo zcela zbytečné a ještě k všemu byste nemuseli najít cestu zpět do chaty, a tudíž byste venku umrzli, protože na horách je pěkná zima. Nevím jak vy, ale já bych se zbláznila. 

"Naděje se řítila jako naplno rozjetý rychlík, jen co jsem ji vypravil na koleje, nedala se zastavit."

Náš hlavní hrdina neztrácí hlavu, ale spíše rozum. Aby se necítil tak sám, nahrává si svůj hlas na diktafon a představuje si, že s ním mluví diktafon sám, že je to jeho přítel. V příběhu se začne objevoval záhadná postava, která chce našeho hrdinu zabít. Situace se začíná čím dál více vyhrocovat. Cítíte napětí a strach. Bojíte se otočit stránku, protože stejně jako hrdina, ani vy nevíte, co přijde dál. Dokonce se začínáte modlit, aby to už skončilo, aby vše dobře dopadlo. Těmito pocity soucítíte s hlavní postavou, ale zaručeně se nemůžou vyrovnat tomu, co musí cítit on. 

"Pokud ti někdo tvrdí, že umrznutí je příjemná smrt, nevěř mu. Cítíš chlad, prsty, palce, uši i nos máš jako v mlýnku na maso. Zabodávají se do tebe stovky, tisíce jehliček. Cítíš bolest, požírá tě mráz a žvýká tě zaživa, ale ty zůstáváš apatický."

Nechci vám tu vyprávět, co všechno se v příběhu stalo. To si musíte (alespoň byste měli!) přečíst sami. Nejvíce na knize oceňuji autorův styl psaní, jak krásně si umí pohrát s jazykem a užívá neobyčejná přirovnání. Karika není nadarmo označován za mistra strachu a napětí. Jeho styl je velmi čtivý, písmena vám ubíhají pod očima a vy nemůžete přestat číst. Zcela se ponoříte do příběhu a soucítíte s hlavní postavou, až tak dobře umí vyjádřit pocity strachu a bezmoci. I když je situace vyhrocená, autor do textu vloží nějakou vtipnou hlášku, kterou vás rozesměje a uklidní. A hned potom se situaci opět vyhrotí a vy nechápete, jak jste se mohli vůbec zasmát! V knize se také objevují sprostá slova, čehož já nejsem zastáncem. Já sama nemluvím sprostě a u dívek mi to přijde nepřirozené a nevhodné. Ale musím uznat, že k tomuto příběhu se to docela hodilo. Samozřejmě bych se bez nich obešla, ale nebili do očí. 

Ještě bych se však chtěla vyjádřit ke konci, který jsem rozhodně nečekala. Na začátku příběhu jsem si říkala, jak jsem chytrá, když mi věci docházejí dříve, než hlavní postavě a malovala jsem si happy-end. Ale všechno bylo úplně jinak. A takovéto rozuzlení situace jsem opravdu nečekala! V některých místech mi přijde trochu nemožné a nereálné, ale rozhodně bylo originální. A co se úplného závěru týče, tak takhle jsem si ho nepředstavovala...

"Zmítaly mnou horečka i zimnice, střídaly se jako dvě jedovaté milenky."

Tuto knihu bych chtěla doporučit všem, kteří mají rádi thrillery. Všem, kteří se rádi bojí a lekají. Chtěla bych však upozornit, že příběh není pro křehké povahy. V příběhu se vyskytují dost drsné scénky, které jsou opravdu detailně popsané. 

"Vážně, láska dělá lidi mladšími, dokonce dvakrát - poprvé, když se zamiluješ, podruhé, když se od objektu své zamilovanosti po několika letech odloučíš. Zahnal jsem ty myšlenky, protože by mě mohly přivést zpátky k Natálii, a to jsem nechtěl - proč si kazit den."

Slovenský spisovatel Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005). V roce 2010 mu vyšla kniha V tieni mafie (česky Ve stínu mafie Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach (česky Argo 2016) a v roce 2015 pak thrillery Tma a Čierna hra: Vláda mafie




Název:                                            Tma
Autor:                                             Jozef Karika 
Žánr:                                               Literatura slovenská, Thrillery
Vydáno:                                          2018, Argo
1. vydání originálu:                      2015
Čteno:                                             16. - 22. 12. 2018
Hodnocení:                                   4,5 hvězdičky



Za poskytnutí knihy děkuji knihkupectví Kosmas - zakoupit ji můžete zde

You May Also Like

15 komentářů

  1. Tato kniha na mě všude vykukuje :D Přečetla jsem si tvou recenzi a běhá mi mráz po zádech! Kdybych se ocitla v podobné situaci, asi bych se zbláznila. Nedovedu si představit takové zoufalství :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude asi znamení, že by sis ji měla přečíst, protože stojí opravdu za to! :) Já bych se být v jeho kůži zbláznila...

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsme kupovali otčímovi od přítele a po tvé recezi mě tato kniha zaujala! Tak se těším, jak tam v létě pojedu a pujčím si jí nebo rovnou si koupím svojí <3 Jsem ráda, že jsme jako dárek nešáhli vedle!
    Tyhle napínavé knihy mám moc ráda.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasne napísaná recenzia!😍od Kariku som ešte nič nečítala, ale tento mesiac sa odhodlávam ku knohe Trhlina, ktorá bude aj filmovo spracovaná. Ale fkat sa veľmi bojím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Trhlinu si chci také přečíst. Ani jsme nevěděla, že bude film. Na ten se podívám po přečtení :)

      Vymazat
  4. Já se nerada bojím a nerada lekám, ale tahle knížka mě opravdu zaujala díky tvojí recenzi! :) Jestli bude příležitost určitě si knihu půjčím z knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se ráda bojím. Na tmu už jsem koukala a tvá recenze mě zase pošoupla blíž k tomu si knihu zakoupit. Jen nevím, jestli bych ji ustála. Sice miluju horory a thrillery, ale jako knihy je zvládám mnohem hůře než jako filmy. A když si zmínila, že nějaké scénky nešetří s barvitostí. No nevím, nevím. Uvidíme! :)
    Neuvěřitelně se mi líbí ten detail na konci, jak tam máš napsáno, kdy jsi knihu četla. To je super! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shrnutí na konci je spíše pro mě, ale jsem ráda, že si ho všímá i někdo jiný. Barvité popisy se v knize objevují, ale pro tebe nemusí být zase tak strašné, když jsi zvyklá na horory :)

      Vymazat
  6. Tak tohle vypadá dost dobře. Skvělá recenze hodně jsi mě na knihu nalákala 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že jsem tě nalákala a snad si knihu přečteš :)

      Vymazat
  7. Pro mě teda thrillery moc nejsou, ale na tenhle jsem snad neslyšela jedinou negativní reakci! Tak třeba se někdy odhodlám, uvidíme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si thrillery jednou za čas ráda přečtu a tohle byla dobrá volba :)

      Vymazat
  8. Na Kariku sa už dlho odhodlávam a stále a stále nič... ale! o týždeň sa chystáme na Trhlinu, takže ako sa poznám, rovno z kina pôjdem do obchodu na nákupy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mělo být obráceně - nejdříve kniha a potom film :D Ale nevadí :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)