Sally Green | Zloději dýmu

by - sobota, března 16, 2019

Kdo zůstane stát, až se dým rozptýlí?

The Smoke Thieves (The Smoke Thieves, #1)Grafická stránka knihy je dle mého názoru na jedničku s hvězdičkou. Krásná obálka, zlaté písmo, fialová ořízka, nádherná mapa a originální obrázky u každé kapitoly, ze kterých poznáte, o jakou postavu se jedná. Co víc si milovník krásných knih může přát? Dokonce si troufám říct, že česká obálka je hezčí než ta původní.

Kniha je psaná v er-formě, tudíž máme vypravěče, který není v ději přítomný. Postupně nám představuje pět hlavních postav a každá kapitola je z pohledu jiné postavy. Pro ještě větší orientaci se na začátku každé kapitoly dozvídáme, kde se dotyčná postava nachází, a můžeme tak sledovat její cestu na mapě, což velmi oceňuji. 


Na obálce knihy je nám prozrazeno, že pro nás bude důležitých pět postav - princezna, voják, lovkyně, zrádce a zloděj. V samotném příběhu není vysvětleno kdo je kdo, ale snadno to odhadnete. Já doufám, že jsem to tedy určila správně a nebudu vám přinášet nepravdivé informace. 

https://cz.pinterest.com/pin/531143349802378089/
První postava, se kterou se setkáváme, je 13 letá Tash - lovkyně. Už čtyři roky dělá návnadu pro démony a spolu se svým společníkem Gravellem loví dým démonů, což je nelegální. Tash je velmi rychlá, nebojácná, tvrdohlavá a platí u ní co na srdci, to na jazyku. Hodně mi připomíná Aryu z Game of Thrones, proto jsem si ji hned na začátku oblíbila. 
Další postavou je Catherine - princezna. Brzy jí bude 17 let a má se vdát za muže, kterého nikdy neviděla. Je odhodlaná tento závazek splnit, i když její srdce tluče pro někoho jiného. Je pokornou a poslušnou dcerou přísného a krutého vládce. Toto se však změní, když se o svém otci a starším bratrovi dozví nehezkou pravdu. 
Ambrose je voják a princeznin ochránce. Ze začátku mi přišel jako taková vedlejší postava, ale později hraje v příběhu důležitou roli. Je neústupný, velmi milý a má smysl pro spravedlnost a čestnost. 
March je jediný přeživší své rasy (Abask) a je sluhou jednoho významného panovníka. Na něj zbyla nálepka zrádce, ale v mých očích tomu tak není. Jednal ve jménu svého lidu, který ovšem už není na živu, ale tomu zůstal věrný a toho si cením. Je zdrženlivý a plachý.
Edyon - zloděj. Ví, že je špatné krást, ale nemůže si pomoct. Kdyby neukradl dým, celý příběh by se vyvíjel úplně jinak. Chlapec je výřečný, vtipný a nachází zalíbení ve stejném pohlaví. 

"Je zakázáno nakupovat, směňovat, získávat, jakkoli si obstarávat, vdechovat, polykat či jakýmkoli způsobem používat dým démonů." - Zákoník Pitorie, Č.I., odst. 43.1


Kniha je označována jako YA Hry o trůny. Zpočátku jsem nesouhlasila, ale po delším uvážení musím říct, že souhlasím. První stejný prvek je styl vyprávění, o kterém jsem už mluvila na začátku tohoto článku. Další podobností je postava Tash, což už jsem také zmiňovala. Další je prostředí - panovníci bojují o země, kterým chtějí vládnout. Nachází se tu Brigantsko, bojechtivá země, které vládne Aloysius, otec Catherine. Je velmi krutý a vše řeší bojem. Může připomínat rod Lannisterů. Na druhé straně je země Pitorie, které vládne bratr Alysia, Arell. Pitorie je velká bohatá země pověstná svými tanci. Úplný opak Brigantska. Do této země se má Catherine provdat a snaží se ukázat lidu, že bude dobrou panovnicí. Naštěstí tu neumírá většina hlavních postav, jak už je běžné v GOT. 

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemůžu přijít na nic, co bych knize vytkla. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a pestrý. Nezatěžuje nás přílišnými detaily a dlouhými popisy, ale vše důležité se dozvíme. Svět sám o sobě není nijak originální, ale dým démonů je vítanou novinkou, okolo které se celý příběh točí. S démony se v knize setkáme jen okrajově, ale i tak jsou to zajímavá stvoření, o kterých bych se ráda dozvěděla více. Jednotlivé postavy mají dost prostoru pro svůj vlastní příběh a rozvoj, což se mi líbilo. Asi nejvíce jsem si oblíbila Tash, ale i všechny ostatní jsem měla ráda a zatajovala dech pokaždé, když se dostali do svízelné situace. Nicméně nejlepší věcí byly dialogy. Troufám si říct, že kdyby byla kniha založena pouze na dialozích, neunikla by nám žádná důležitá informace. 

Ráda bych vám řekla něco více k ději, ale obávám se, že bych vám potom prozradila důležité věci a události. Tuto knihu bych doporučila všem milovníkům fantasy a young adult. Fantasy prvků tam nebylo přehršel, a kdyby nebylo démonů, příběh by byl dost reálný, což se mi také zamlouvalo. Více hlavních postav, ale všechny si svým způsobem zamilujete. Okrajová romantická linka a náznak milostného trojúhelníku, na jehož konec jsem zvědavá. Čtivý a napínavý příběh plný emocí. Po dočtení bych nejraději sáhla po druhém díle, ale bohužel ještě nevyšel ani v originále. Tahle kniha je musthave a mustread


"Nic není horšího než zrada. Všichni zrádci musí být odhaleni, usvědčeni a potrestáni." - Zákony a nařízení Brigantska 

Sally Green žije v severozápadní Anglii. Věnovala se nejrůznějším zaměstnáním (placeným i neplaceným) a měla dokonce i povolání, ale nakonec si našla čas, aby zapsala příběhy, které se jí do té doby honily jen hlavou. Ráda čte, prochází se po krajině a snaží se nepít tolik kávy. U nás už jí vyšla trilogie Half Bad.

Série:                                 Zloději dýmu
Díl:                                     1.
Orig. název:                      The Smoke Thieves (2018)
Žánr:                                  Literatura světová, Fantasy, Young Adult
Vydáno:                             2019, CooBoo
Počet stran:                      416
Čteno:                                02. - 06. března 2019 (reading copy)
Hodnocení:                       5 hvězdiček

Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Albatros Media, knihu si můžete zakoupit zde a radila bych vám, abyste tak učinili. 

"Thelonius získal knížectví Calidor od svého otce a odmítl je po králově smrti odevzdat do rukou bratra Aloysia Brigantského. Od té doby spolu bojovali s vášní a nenávistí o to větší, že jim v žilách kolovala stejná krev, jak je pro bratry typické." - s. 43



Zaujala vás tato kniha?
Jste fanoušky Game of Thrones?


You May Also Like

3 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) Musím se přiznat, že na tuhle knížku jsem neskutečně natěšená, tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  2. autorka si me ziskala uz diky Half Bad... ale musim rict, ze ta bila obalka se mi moc nelibi...

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že jsem tuhle knihu četla před obrovským hypem, jinak bych měla šíleně vysoká očekávání...
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)