Recenze: Ostré předměty

by - středa, května 31, 2017


Název: Ostré předměty
Autor: Gillian Flynn
Originální název: Sharp Objects
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2013 (originál 2006)
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 272
Překlad: Ludmila Hanzlíková
Edice: Světový bestseller (Knižní klub, Ikar)
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-242-3947-7


 Anotace 

Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene. Kontroverzní, znepokojivý psychothriller Gillian Flynnové stojí na počátku autorčiny úspěšné spisovatelské kariéry: její knihy od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů - ani hlavy čtenářů. Své o tom ví i Stephen King: „Přistihl jsem se, že se děsím přečíst posledních třicet stran, ale nedokážu je přestat obracet. Pak, když světla zhasla, vězel ten příběh stále v mé hlavě, svinutý a syčící jako had ve své skrýši.

Autorka

Gillian Flynnová je americká spisovatelka a bývalá televizní kritička pro Entertainment Weekly.
Je autorkou tří thrillerů publikovaných v osmadvaceti jazycích: Ostré předměty (Sharp Objects) získaly CWA New Blood Dagger Award a byly nominovány na Edgar Award za nejlepší debutující román roku 2006, Temné kouty (Dark Places) vyhlásil časopis Publishers Weekly nejlepší knihou roku 2009 a Zmizelá (Gone Girl), jež vyšla v létě 2012, se do počátku následujícího roku udržela mezi trojicí nejprodávanějších knih podle listu The New York Times. Gillian Flynnová žije v Chicagu s manželem a synem.




Od této autorky jsem už přečetla knihy Zmizelá a Temné kouty a byla jsem z nich nadšená. Mým druhým nejoblíbenějším žánrem (hned po fantasy) jsou detektivky a thrillery.

Styl psaní Gillian se mi moc líbil. Je velice čtivý a udržuje čtenáře v napětí, což je u tohoto žánru zjevné.

Na knihu Ostré předměty jsem narazila v knihovně a hned podle obálky mi bylo jasné, kdo je její autorkou. Neváhala jsem a odnesla si ji s sebou domů. Zavraždění malé holčičky mi přijde dost sadistické. A ještě k tomu jí vytrhali zuby? No tedy!

Příběh byl sám o sobě dobře promyšlený a propracovaný. Od první třetiny jsem si byla vrahem jistá. Nebyla jsem už tak napnutá, protože všechny události vedly stále k jednomu a tomu samému člověku. Říkala jsem si, jak to, že je to takhle průhledné? To se Gillian vůbec nepodobá. Pomalu jsem ztrácela chuť pokračovat ve čtení. Ještě k tomu mi byla hlavní hrdinka – Camille, reportérka, která se o vraždy zajímala – strašně nesympatická. Vyloženě mě iritovala. V době vyšetřování bydlela u své matky, se kterou nezůstaly moc v kontaktu, a dozvídali jsme se něco z jejího života, když byla malá. Moc jsem nechápala, jak je to spojené s těmi vraždami. Proč to rozebírají. Opravdu jsem se těšila, až knihu dočtu.

A potom jsem se blížila na konec. Vrah byl dopaden a samozřejmě jsem to odhadla správně. Jenže potom se děj otočil o 360 stupňů a zemřela další mladá holčička, a také neměla zuby. Jak to? Vrah totiž nebyl dopaden. Chytili nesprávného člověka. Byla jsem v šoku. Tahle možnost mě nikdy ani ve snu nenapadla.

Jestli se budete chtít dozvědět více, budete si knihu muset přečíst.
Nebyla tak špatná, jak se mi zprvu zdála. Závěr byl rozhodně šokující. Ale bylo vidět, že je to autorčina prvotina. Další knihy, které jsem již zmiňovala (Temné kouty a Zmizelá) byly lepší.

Hodnocení:

You May Also Like

2 komentářů

  1. Ahoj,

    milujem túto autorku, no knihu som zatiaľ nečítala. Som zvedavá, či sa aj mne bude zdať horšia od ostatných.

    Inak, nádherný design :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus si ji přečíst a uvidíš :)
      Děkuji, mám ho od Lucy Lillianne :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)