Read in July

by - středa, srpna 09, 2017


Za měsíc červenec jsem přečetla 8 knih. Sice jsou 3 z toho útlé bradavické učebnice, ale co? Pojďme se na ně podívat.

Tento fantasy příběh mi dělal společnost na dovolené v Maďarsku. Utvrdila jsem se v tom, že Richelle Mead je opravdu skvělou spisovatelkou a má čestné místo mezi mými oblíbenými autory. V sérii Věk X - jak bývá jejím stylem - vytvořila nový svět. Svět v budoucnosti s technikou, otázkami náboženství, mytologií a spousty dalších věcí. První polovinu knihy zastírá záhada, jelikož Richelle jen naznačuje, ale nevysvětluje. Byla jsem zmatená, protože jsem nevěděla, co od nových termínů (jako je např. pretoriánka) očekávat. V druhé polovině knihy se však tajemství odhalují a přicházejí nová spolu s akcí a dobrodružstvím. Do tohoto příběhu odehrávajícího se ve městě Panamě jsem se zamilovala...
4 hvězdičky

...proto jsem musela ihned sáhnout po druhém dílu. Řeknu vám, že ten byl ještě lepší než první! Hlavní hrdinové (kteří se zprvu nesnášejí, později se do sebe zamilují) jedou do sousední země - Arkádie. Richelle poutavě srovnává RUNU - zemi, ve které se děj odehrává - a Arkádii. Rozdíly mezi nimi jsou velké (hlavně v náboženství) a já jsem se kvůli chování arkádských mužů k ženám rozčilovala. Problémy byly vylíčeny tak živě, že bylo nutné si připomínat, že jde jen o vymyšlený příběh. V tomto díle bylo více akce a napětí než v předešlém.
Po dočtení jsem pátrala po dalším díle a zjistila jsem, že ho nechtějí vydat. Absolutně to nechápu, protože je série opravdu povedená. Snad se Richelle ještě povede prosadit třetí díl.
5 hvězdiček
Bradavické učebnice jsem si koupila na knižním veletrhnu Svět knihy u Albatrosu. Musím se přiznat, že jsem ještě tyto knihy neměla. Je to ostuda, já vím. Ale asi jsem čekala na toto krásné vydání. Obálky jsou nádherné a ty ilustrace! Učiněná krása!
Na čtení jsem byla zvědavá a těšila jsem se na krásné ilustrace. Byla jsem mírně zklamaná, protože jsem čekala méně faktů. Jsou to totiž opravdu učebnice. Na druhou stranu jsem ráda, že jsem si knihy přečetla, protože jsem se dozvěděla nové informace ze světa HP.
2 hvězdičky

3 hvězdičky

4 hvězdičky
Dokážete si představit, že byste potkali někoho, kdo se jmenuje úplně stejně jako vy? Jak již název knížky prozrazuje, hlavními postavami jsou Will Grayson a Will Grayson. Oba chlapci se od sebe něčím liší, ale v něčem si jsou podobní. Oba po něčem touží. Je úplně jedno, že je to v jednom případě holka v druhém kluk. Pořád je to láska. A také přátelství. To jsou totiž témata, která se v knize řeší nejvíce. A také homosexualita. S tímto tématem jsem se ještě v knize nesetkala, nebo si na to alespoň nevzpomínám. Čtením tohoto příběhu se nenásilnou formou dozvídáme, jak se cítí někdo, kdo je odsuzován, kdo má deprese a jak se s tím vypořádává. Uvědomíme si, že se problémy dají řešit s humorem. Při čtení se také hodně zasmějete a možná vám i vyhrknou slzy do očí. A na konci knihy si ještě můžete přečíst krátkou konverzaci mezi autory a nahlédnout na to, jak příběh vznikal.

5 hvězdiček

Příběh o získání prince a koruny se chýlí ke konci. V soutěži už zbývají jen 4 kandidátky, které se sbližují čím dál tím více. Potřebují jedna druhou, na druhou stranu chce každá být ta poslední. Vlastně první. V tomto díle se America konečně rozhodne, koho vlastně miluje. Myslím si, že jsem tušila celou dobu, jak to dopadne. Nevím, jestli jsem za to ráda, nebo ne. Tato série mě nepohltila jako všechny ostatní. Byla pro mě oddechovou četbou a všechno jsem brala tak, jak to je. Nechtěla jsem nic změnit. Můj názor je takový, že by tato série měla být trilogií a tímto skončit.
3 hvězdičky
Bohužel jsem toto přání vyslovila příliš pozdě a další díly jsou na světě. Co se dá dělat? Čtvrtý díl jsem přečetla hned po třetím a byla jsem vcelku zklamaná. Přišlo mi, že autorka vykrádá sama sebe. Situace se akorát otočila - 35 mladíků se ucházelo o princeznu Eadlyn. Budoucí královna byla velmi panovačná a sobecká. Zrušily se kasty, ale obyvatelé se i přesto bouřili, protože nechtěli mít za královnu rozmazlenou holku. Už od začátku příběhu tuším, koho si Eadlyn vezme, ale nebudu to prozrazovat. Kniha končila otevřeně, a tak si budu muset další díl přečíst, abych to věděla jistě. Autorka to udělala chytře. Kdyby oznámila vítěze soutěže teď, asi bych už další díl nečetla. Teď ale prostě musím.
3 hvězdičky

za ČERVENEC jsem přečetla:
  1. Richelle Mead - Věk X - Šachovnice bohů (4/5)
  2. Richelle Mead - Věk X2 - Nesmrtelná koruna (5/5)
  3. J. K. Rowling - Famfrpál v průběhu věků (2,5/5)
  4. J. K. Rowling - Fantastická zvířata a kde je najít (3/5)
  5. J. K. Rowling - Bajky Barda Beedleho (4/5)
  6. John Green & David Levithan - Will Grayson, Will Grayson (5/5)
  7. Kiera Cass - Selekce 3 - První (3/5)
  8. Kiera Cass - Selekce 4 - Dcera (3/5)
8 knih
2 286 stran
74 str/1 den


Četli jste některou ze zvýše jmenovaných knih?
Co právě čtete? :)

You May Also Like

6 komentářů

  1. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Na První a Dceru se právě chystám :) Přeji hezké čtení i v srpnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna teď jsem začala číst Selekci od Kiery Cass, všichni říkají, že je to super četba, tak jsem zvědavá. Taky mě velmi zaujaly ty Bajky Barda Beedleho a Will Grayson, Will Grayson. :)
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Selekci bych za super četbu neoznačila, spíše za oddechovou. Ale každému se líbí něco jiného :) Willa Graysona určitě zkus :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)