Recenze: Falešný polibek

by - středa, srpna 30, 2017




Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického
spojenectví.
Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem,
kterého si měla vzít, a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.
odkaz anotace: databazeknih.cz

Mary E. PearsonMary E. Pearson je americkou autorkou několika velmi úspěšných knih. Specializuje se na žánr dětských knih, a to zejména romantických románů pro dívky. Již odmala chtěla být spisovatelkou, což se jí podařilo, neboť psaní knih se věnuje na plný úvazek. Žije v Carlsbadu v Kalifornii společně se svým manželem a dvěma zlatými retrívry.









Tuto knihu jsem neměla v plánu číst, popravdě jsem o ní ani nevěděla. Dozvěděla jsem se o ní díky společnému čtení s Humbooklubem, které se konalo od 14. června. Já bláhová jsem si myslela, že autorka této knihy na festivalu bude, a tak jsem si knihu obratem objednala a začala společně s dalšími nadšenci číst.

The Kiss of Deception (The Remnant Chronicles, #1)Česká obálka je inspirována původní, což mohu jen pochválit, protože je úžasná. Sice nemám ráda zelenou barvu, ale tohle se opravdu povedlo. Dívka v popředí je otočena zády, takže si její podobu v obličeji můžeme domyslet, což mám ráda. V pozadí se nacházejí dvě postavy, které představují další charaktery v příběhu. A když sundáte tento přebal, kniha má tmavě zelenou barvu a nápis je do ní vryt. Dalším plusem je mapa, která je v angličtině.

Hlavní postavou, která děj vypráví, je mladá princezna jménem Arabella Celestine Idris Jezelie, ale říká se jí krátce Lia. Je První dcerou rodu Morrighan, což je pro někoho požehnání, pro někoho prokletí. Lia si má vzít prince ze sousedního království, kterého v životě neviděla, a to jen kvůli spojenectví. A protože je hlavní hrdinka příběhu tvrdohlavá a chce si za svůj život rozhodovat sama, spolu se svou služebnou Pauline, která je taktéž její přítelkyní, utíká.

Další postavou je již zmiňovaný princ z království Dalbreck. Ten také není ze sňatku s neznámou princeznou nadšený, ale poslechne svého otce. Později je naštvaný sám na sebe, protože ho nenapadlo utéct. Rozhodne se princeznu najít, ale nechce, aby věděla, že on je ten princ.

Dále je tu zabiják, jehož úkolem je najít princeznu Liu a zabít ji. Vyrostl v tlupě plné zabijáků z království Vendy a ničeho se nebojí. Je odhodlaný vykonat svůj úkol rychle. Jenže ho něco zdrží. Nebo spíše někdo...


Příběh je většinu času vyprávěný z pohledu princezny, někdy se však přesuneme do pohledu dvou mužů - prince a zabijáka. Autorka mě (a doufám že i někoho dalšího) brilantně zmátla. Rafinovaně uvedla jména - Kaden a Rafe - ale už nenapsala, kdo je kdo. Já jsem byla až do poslední chvíle přesvědčená, že rozhodně vím který je který. Ale to jsem se šeredně spletla. Bylo to tím záludnější, jelikož mezi všemi přeskočila jiskra a v příběhu se tak objevil romantický trojúhelník, což mi dost lezlo na nervy. Romantika v knihách mi nevadí, ale nesmí se to točit jen okolo ní. V tomto případě je v příběhu více lásky než fantasy.

Abych ale jen nekritizovala, autorčin styl psaní mi velice sedl. Vyprávění nebylo ani příliš detailní a rozsáhlé, ale ani strohé. Postavy dokázala charakterově vystihnout a já jsem si oblíbila zabijáka, jelikož mám slabost pro zraněné osoby.

V tomto prvním díle Kroniky Pozůstalých jsme se okrajově dozvěděli o novém světě, seznámili jsme se s hlavními postavami a jejich úkoly. Pro mě to byl celkem rozjezdový díl nadějné série. Uvidíme, co nám autorka přinese dalšího. Prosila bych více prvků fantasy, děkuji.



"Tenhle svět tě vdechuje, větří, poznává tě a zase vydechuje, dělí se o tebe. Ten vítr, čas, krouží, opakuje, učí, odhaluje, někdy zabírá hlouběji. Vesmír zná. Vesmír má dlouhou paměť."

"Možná je tolik druhů lásky, jako je odstínů modři na nebi."

"Někdy nás osud přiměje dělat věci, o kterých si myslíme, že bychom se jich nikdy nedopustili."

Hodnocení:


Autor: Mary E. Pearson
Série: Letopisy Pozůstalých
Díl: 1.
Originální název: The kiss of deception (2014)
Žánr: Fantasy, Pro děti a mládež, Dívčí romány
Vydáno: 2017, CooBoo
Počet stran: 368
Překlad: Jana Jašová
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7544-331-1


Četl někdo tuto knihu?
Jak se vám líbila?

You May Also Like

2 komentářů

  1. Povedená recenze :) Knihu jsem právě dočetla a bavila mě :) Už aby byl další díl :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)