Read in August

by - pondělí, září 04, 2017




Měsíc srpen se nesl v duchu příprav na knižní veletrh Humbook.

Začala jsem zlehka a první přečtenou knihou byla Francouzská jízda od české autorky, která mě ale vůbec neoslovila. Četla jsem na tuto knihu samé kladné recenze, ale mně autorčin styl psaní nebavil. Kniha není psaná jako většina beletrií, je to spíše poetické pojetí a místy dokonce lyrické, řekla bych. Příběh nemá žádný spád, žádnou pořádnou zápletku. Střední škola mě naučila, že vyprávění bez zápletky, gradace a rozuzlení není vlastně vyprávění. A takhle na mě tato kniha působila. Mdlý a vcelku nezáživný příběh samotné autorky, která se vydala do Paříže. Já sama jsem v Paříži byla a moc se mi tam líbilo, ale autorka toto krásné město dosti haní. A těch sexuálních zážitků, které mi už lezly krkem.
Za mě tedy jedno velké ne. Na knize se mi líbila akorát obálka.
2 hvězdičky

Další knihou na Humbook byl sci-fi thriller od autorky Joelle Charbonneau, která teď momentálně patří mezi mé oblíbené autorky. Námět příběhu mi připomínal knihu Erebose, kterou jsem nedávno četla, ale zpracování bylo jiné. Erebos byla počítačová hra, Need je internetová stránka, která vám splní jakékoli přání za nějaký úkol. No řekněte, kdo by tomu mohl podlehnout? Získat skoro zadarmo něco, co si opravdu přeje? Těžko se něčemu takovému dá odolat. Ale naštěstí se vždy najde někdo rozumný, kdo tomu odolá a pokusí se vzdorovat.
Tato knížka se četla skoro sama. Jelikož jsme se mohli na průběh dívat z několika úhlů skrz postavy, byl příběh tím zajímavější a napínavější. Takže jestli ještě někdo z vás váhá, jestli si tuto knihu přečíst nebo ne, tak už neváhejte a čtěte!
4 hvězdičky

U Joelle Charbonneauové ještě chvíli zůstaneme. Minulý měsíc jsem totiž od této autorky přečetla ještě jednu knihu, která byla o chlup lepší než kniha přechozí. Byl to první díl trilogie Univerzity výjimečných. Autorka našla inspiraci u trilogie Hunger Games, kterou ovšem pojala trochu jiným způsobem. V první polovině jsme se seznamovali s celým průběhem zkoušek a pak to začalo. Hlavní hrdinka této knihy mi dosti připomínala Katniss, možná i proto jsem si ji oblíbila. Druhá polovina knihy se točila okolo přežití, ale v tomto případě mohlo přežít více účastníků, ne jen jeden. Byla jsem napnutá až do poslední stránky a hned po dočtení jsem si musela objednat druhý díl, na který se těším!
Takže jestli máte rádi dystopické příběhy, které vám nedají spát dokud je nepřečtete, tak je tato trilogie to pravé pro vás.
4,5 hvězdičky

Jelikož jsme se s přítelem nastěhovali do nového bytu, chtěla jsem na ten den mít nějakou památku. A co jiného knihomol uvítá nežli knihu? V rychlosti jsem si v knihkupectví vybrala malou knížečku plnou mouder od mé oblíbené postavy ze seriálu Game of Thrones. Jako správný fanoušek tohoto seriálu a knižní série mi tato knížka nesměla chybět do sbírky. Měla jsem ji přelouskanou během chviličky, ale krásné ilustrace budu obdivovat ještě dlouho.

Teď se dostáváme k nejlepší knížce tohoto měsíce. Vlastně je to nejlepší knížka jakou jsem četla za poslední dobu. Před autorkou A. G. Howard smekám klobouk od Kloboučníka a jsem natěšená jako Bílý králík až ji uvidím na Humbooku. Zamilovala jsem se do zvráceného příběhu z Říše divů, do všech obludných postav a do hlavní hrdinky, které z pusy kape sarkasmus. I když nemám ráda milostné trojúhelníky a v této knize se jeden takový objevil, nevadilo mi to. A představte si, že autorka je tak dobrá, že jsem i já na nějakou dobu uvěřila v pravost Říše divů. Během čtení tohoto skvostného příběhu jsem uronila nejednu slzu a mnohokrát jsem se zasmála. Musím také poukázat na originalitu a tou je písmo knihy, které bylo zelené. Prostě a jednoduše tuhle knihu si MUSÍTE přečíst!
Této knize musím ubrat půl hvězdičky za spoustu chyb v textu, které ruší čtenářský komfort.
4,5 hvězdiček

Druhý díl série Šepotání byl o něco méně úžasný, ale pořád úžasně úžasný. Utvrdilo mě to v tom, že je autorka vážně třída a ničeho se nebojí. V tomto díle jsme se dozvídali více podrobností o rodině hlavní postavy a také o dalších postavách z Říše divů. Hlavní hrdinka se musela rozhodnout, jestli bude bojovat o říši lidí nebo divů. Příběh byl napínavý a plný překážek. Po přečtení jsem u maminky loudila o další díl, který snad dostanu tento týden k narozeninám.
4 hvězdičky

A poslední přečtenou knihou v srpnu byl druhý díl Harryho Pottera v angličtině. Chtěla jsem se vrátit do Bradavic, zavzpomínat si na oblíbené postavy, ale vytěžit z toho i něco nového. Proto jsem se rozhodla číst v originále. A účel se vydařil. Při čtení jsem cítila nostalgii, ale spíše tu krásnou. Napsala jsem si několik nových slovíček, které by se mi ke studiu anglického jazyka mohly hodit. Čtení vůbec nebylo složité, protože jsem příběh znala skoro nazpaměť. Jsem ráda, že jsem zrovna touto knihou uzavřela další uplynulý měsíc.
4 hvězdičky

za SRPEN jsem přečetla:
  1. Ivana Peroutková // Francouzská jízda (2/5) // 192 stran
  2. Joelle Charbonneau // Stačí jen chtít (4,5/5) // 269 stran
  3. Joelle Charbonneau // Zkouška (4,5/5) // 304 stran
  4. George R. R. Martin // Mudrosloví urozeného pána Tyriona Lannistera (4/5) // 160 stran
  5. A. G. Howard // Šepotání (4,5/5) // 416 stran
  6. A. G. Howard // Divotání (4/5) // 429 stran
  7. J. K. Rowling // Harry Potter and the Chamber of Secrets (4/5) // 359 stran

7 knih
2 129 stran
69 stran / 1 den


Četli jste někdo výše zmiňovanou knihu?
Kolik jste za srpen přečetli knih vy?
Čtete v angličtině?

You May Also Like

7 komentářů

  1. Ty jo, tolik knížek jsi přečetla :) Jinak děkuju za skvělé tipy, nejvíc mě zaujala knížka Stačí jen chtít, ale i ty ostatní nevypadají vůbec špatně :)
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase tolik jich nebylo. Vůbec není za co, doporučila bych všechny! :)

      Vymazat
  2. Máš za sebou nádherný čtenářský měsíc, mohu jen popřát, ať se stejně vydaří i září :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Stačí jen chtít jsem váhala s hodnocením. Pro mě to bylo mezi 3 a 4. Ale nakonec to přece jen bylo čtivé a až téměř do konce jsem si nebyla jistá závěrem. Takže to byly ty lepší body :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě Francouzská jízda taky absolutní zklamání. Celý ten "příběh", i když o příběhu se vlastně mluvit nedá, mi připadal poněkud absurdní a autorka rozhodně mohla z cest po Francii vytěžit mnohem víc.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)