Recenze: Věk X

by - čtvrtek, září 21, 2017

Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá.


Anotace k 1. dílu - Šachovnice bohů - zde
Anotace k 2. dílu - Nesmrtelná koruna - zde

Informace o autorce


Výsledek obrázku pro richelle meadRichelle Mead je autorkou na seznamu NY Times a USA Today bestsellerů, píše fantasy knihy pro dospělé a mládež. Původně pochází z Michiganu, nyní žije v Seattlu ve státě Washington, kde na plný úvazek pracuje na svých třech sériích. Než se stala spisovatelkou, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro středí a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svou cestu vidí ve psaní, ale je přesvědčená, že všechno její vzdělání ji na to připravilo.
Richelle, celoživotní čtenář, byla vždy fascinována mytologií a folklórem. Když nepíše, dívá se na špatné reality show, cestuje, zkouší zajímavé koktejly nebo nakupuje oblečení. Spoustu oblečení. Sama o sobě tvrdí, že je závislá na kávě, neustále bojuje (a prohrává) s prokrastinací, je zapálená pro všechny vtipné a zábavné věci.
Série Vampýrská akademie je její nejprodávanější. Byla na seznamu bestsellerů NYTimes a US Today, získala ocenění do Americké knihovní asociace a byla přeložena do třiceti jazyků.

Zdroj životopisu: http://www.richellemead.com/



Pocit ponížení vyvolaný těmi omezujícími šaty a místem v koutě, kam podle všech patřila, ji opustil pár vteřin po začátku tohoto podivného rozhovoru.


Richelle Mead patří k mým nejoblíbenějším autorkám díky svým sériím Vampýrská akademie a Sukuba. Když jsem tyto dvě knihy uviděla na knižním klubu za pouhých 80 korun, nemohla jsem odolat a koupila si je! Nějakou chvíli mi ležely jen tak na poličce, ale potom jsem po nich sáhla a vzala si je s sebou na dovolenou do Maďarska.


Gameboard of the Gods (Age of X, #1)The Immortal Crown (Age of X, #2) // Šachovnice bohů (Věk X, #1)Nesmrtelná koruna (Věk X, #2)

Původní obálky (vlevo) se mi moc nelíbí a ani nevypadají jako by patřily do jedné série. Ty naše české (vpravo) se mi líbí více. Nenadchnou, ale zaujmou na první pohled.
Hlavní postavou této nedokončené trilogie je Mae Koskinenová, která je vojákem Republiky. Nádherná pretoriánka - dravá šelma, stroj na zabíjení. Mae jsem si oblíbila pro její statečnost, vytrvalost, zodpovědnost a laskavost. Silná žena, která se o sebe dokáže postarat sama, ale v hloubi duše touží po mužích. Má zlomené srdce, ale to jí nebrání se znovu zamilovat.

Další postavou je Justin March, detektiv, který se zabývá náboženstvím. Zadržuje fanatiky, ale sám slýchá hlasy havranů. V Bohy nevěří, ale sám je jednomu zavázán za záchranu života. Nechce si nic z toho připustit, ale brzy bude muset. Protože bohů po zemi "chodí" mnoho. Už jen Mae je pro něj bohyní, od které by se nejraději držel dál, ale nedaří se mu to.
Přečtením těchto dvou knih jsem se utvrdila v tom, že Richelle je opravdu třída ve svém řemesle. Umí vymyslet neskutečně zajímavý svět, který vás nadchne a vy se do něj ponoříte a nechcete odejít. Zamilujete si postavy a vžijete se do jejich příběhu. Modlíte se, aby se jim nic nestalo a zatajujete dech pokaždé, když jsou v nějaké šlamastice. To vše a ještě více jsem zažila během čtení.

Richelle se odklonila od upírů a přešla k bohům a mytologii. Ovšem tělesného chtíče se nevzdává ani v tomto případě. Líbilo se mi, že se v příběhu neobjevil milostný trojúhelník, na který začínám být opravdu alergická. Romantika se musí ukázat asi v každém díle, ale v tomto případě více převládala akce a napětí, za což jsem autorce nesmírně vděčná.

První polovina první knihy byla poněkud zmatená, protože ním autorka skrývala (a asi záměrně) všechny souvislosti. V druhé polovině příběhu se začalo vše vyjasňovat, vše do sebe zapadalo a děj gradoval. Druhá kniha byla ovšem ještě lepší než první. Příběh byl strhující, plný dobrodružství a napětí, vášně, touhy a radosti, smutnu a ještě mnohem více pocitů.

Bohužel ještě třetí díl této trilogie nevyšel ani v originále. Někde jsem četla, že ho Richelle nechtějí vydat, ale ona se bude snažit a zatím psát na své další sérii - The Glittering Court, který jsem si odvezla z Maďarska.
Hodnocení 1. knihy
Hodnocení 2. knihy


Informace o knihách:


Autor:                           Richelle Mead

Originální název:        1. díl The Gameboard of the Gods // 2. díl The Immortal Crown

Série:                             Věk X

Díl:                                 1. a 2.
Vydáno:                         1. díl duben 2014 // 2. díl říjen 2014
Strany:                           1. díl 542 stran // 2. díl 425 stran
Žánr:                              Fantasy

You May Also Like

8 komentářů

  1. Richelle taky patří k mým oblíbeným autorkám :) Bavila mě její VA i Třpytný dvůr :) Tuhle sérii jsem však zatím ještě nečetla, určitě to chci napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase zatím nečetla Třpytný dvůr, ale mám to rozhodně v plánu :)

      Vymazat
  2. Musím říct, že mě tento žánr zrovna neláká, ale Tys to napsala tak pěkně, že mám chuť dát knihám šanci! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle napsané :) Já od Richelle zatím četla jen první díl Vampýrské akademie, ale chystám se určitě i na další. Nebyla jsem sice moc nadšená, ale další díly si určitě přečtu. Zatím mě ale její ostatní série příliš nelákají. Možná po dalších dílech VA změním názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se ti série VA líbí a snad potom změníš názor a budeš si chtít od této autorky přečíst všechny knihy tak jako já :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)