Recenze: Will Grayson, Will Grayson

by - pondělí, listopadu 13, 2017

Úryvek z anotace

Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. 

“Maybe there's something you're afraid to say, or someone you're afraid to love, or somewhere you're afraid to go. It's gonna hurt. It's gonna hurt because it matters.”  

Tuto knihu jsem četla o letních prázdninách (ano, já vím - už je to dlouho) na skautském táboře. Musím Vám říct, že to je přesně ta četba, kterou jsem v tu dobu potřebovala. Určitě spousta z vás jezdí na nějaké tábory jako vedoucí, takže si dokážete představit, jak je to náročné. Při volných chvílích, které se naskytnou si potřebujete odpočinout a zahnat myšlenky na zlobivé děti a všechny problémy. Přesně tahle kniha ja ta pravá! 

Příběh o dvou chlapcích z per dvou spisovatelů - Johna Greena a Davida Levithana. Na této knize Vás zaujme už jen anotace. Dva kluci, kteří mají stejné jméno. A jestli jste zvědaví jako já, chcete se dozvědět víc. Potkají se? Kdo jsou? 

John Green píše z pohledu Willa Graysona, který má za kamaráda Drobka - skladatele a hlavní hvězdu školního muzikálu. A ještě ke všemu je to gay. Snad každý týden miluje jiného kluka, Willovi se se vším svěřuje a chodí mu plakat na rameno. Will je zamilovaný do jedné holky, ale bojí se ji oslovit.

David Levithan píše o druhém Willu Graysnovi, který je gay a zrovna se zamilovat do kluka, se kterým si píše přes internet. Kapitoly tohoto Willa jsou specifické tím, že na začátku věty nejsou velká písmena a občas jsou psané skoro jako divadelní hra. 

Musím říct, že lepší knihu od Johna Greena jsem asi ještě nečetla a bude to asi tím, že k ní přispěl i David, od kterého jsem (zatím) nic nečetla. Příběh plný humoru, lásky a přátelství, který řeší problematiku gayů a jejich vnitřní pocity. Jako většina jeho knih, i tato má ukryté hluboké myšlenky, nad kterými ale nemusíte přemýšlet, když nechcete. Kniha se mi tak líbila, že si jí chci přečíst znovu (jednou určitě!). 

“I am constantly torn between killing myself and killing everyone around me.”  

Informace o autorech

JOHN GREEN 
John Michael Green (* 24. srpna 1977, Indianapolis) je americký spisovatel. V roce 2005 získal Printzovu cenu za své první dílo Hledání Aljašky. Jeho román Hvězdy nám nepřály z ledna 2012 se umístil na seznamu bestselleru New York Times a v roce 2014 byl do kin uveden stejnojmenný film podle knižní předlohy, ve kterém si sám autor zahrál. V roce 2014 byl časopisem Time zahrnutý mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.


DAVID LEVITHAN
Benjamin David Levithan (narozen 1.1.1972 v Short Hills,Millburn, New Jersey) je americký spisovatel a editor. David Levithan je autorem mnoha oceňovaných románů. Českým čtenářům je známý především svým románem Den co den. Ve své tvorbě často zmiňuje homosexuální vztahy.

“I do not say goodbye. I believe that's one of the bullshitiest words ever invented. It's not like you're given the choice to say bad-bye, or awful-bye, or couldn't-care-less-about-you-bye. Everytime you leave, it's supposed to be a good one.”  


Informace o knize

Autor:                                John Green & David Levithan
Originální název:               Will Grayson, Will Grayson
Vydáno:                              2016, Yoli
Strany:                               278 stran
Žánr:                                  Young Adult | GLBT
Čteno:                                 12. - 18. července 2017
Hodnocení:                         5 hvězdiček



You May Also Like

2 komentářů

  1. Nedávno jsem taky dočetla a musím se přiznat, že se mi nelíbila. Těšila jsem se na ni hodně, protože ten námět dvou kluků stejného jména, jejichž osudy se propletou, mi přišel zajímavý, ale ve finále jsem knihu po dočtení zavřela s tím, že ten nápad nebyl plně využitý. Nevím, přišlo mi, že toho potenciálu tam bylo schováno víc a že vlastně mnoho věcí bylo řečeno zbytečně. Ale já od Johna Greena ani Davida nic dříve nečetla, a tak jsem měla možná přehnané očekávání? Každý má samozřejmě jiný vkus a taky hodně záleží na situaci a okolnostech, v jakých čteme, i to hraje svoji velkou roli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to tím, že jsi od Greena ještě nic nečetla. Mou první knihou byly Hvězdy nám nepřály a ty se mi líbily. Další knihy nebyly tak dobré a prostě je beru jako oddechovky a nic od nich nečekám. Nejsou to žádné pecky, ale vždy se u nich zasměji, odpočinu si a dokonce se nad něčím i zamyslím. Ale víc od toho nečekám :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)