Recenze: Šest vran

by - čtvrtek, února 15, 2018



Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou...
zdroj anotace Goodreads.com

Informace o autorce


Leigh Bardugo se narodila v roce 1985 v Jeruzalémě, ale vyrůstala ve Spojených státech v Los Angeles. Spisovatelka si jako dějiště pro svá literární díla vytvořila svůj vlastní fantasy svět, pro nějž jí bylo inspirací carské Rusko. Odehrávala se zde její úspěšná trilogie Griša a do stejného prostředí je zasazen i děj Šesti vran - jenom do jiné části této země a se zcela jinými hrdiny. Kniha se po svém vydání stala okamžitě bestsellerem. Po ní následoval druhý díl s názvem Crooked Kingdom, který rovněž připravujeme k vydání.
zdroj životopisu obálka knihy




Six of Crows (Six of Crows, #1)"Žádný slzy, žádnej funus." Znamenalo to něco jako "hodně štěstí".

O tuto knihu jsem soutěžila u nakladatelství Fragment, bohužel jsem nevyhrála. Ale obdržela jsem e-mail se slevou a poštovným zdarma, takže volba byla jasná. Navíc jsem na knihu četla samou chválu, takže opravdu nebylo nad čím přemýšlet.


České vydání se inspirovala originální obálkou, což je jedině dobře. Je naprosto úžasná a to písmo je skvost a pastva pro oči. České vydání v hardbacku má navíc černé stránky a samotná kniha je pod přebalem černá. Grafické provedení bych hodnotila rozhodně na jedničku!
 
Jak už sám název (a anotace) prozrazuje, hlavních hrdinů zloduchů je šest. Hráč, odsouzenec, vzpurný synek, zbloudilá griša, sulijka, ze které se stal zabiják a kluk z Barrelu, ze kterého se stalo něco ještě horšího. I když jsou to ale vše psanci, zabijáci nebo odsouzenci, vy si stejně mezi nimi najdete oblíbence.

Mým se stal Kaz Brekker, Krkavec. Štíhlý, černovlasý nafoukaný, lehkomyslný a povrchní kluk, který od svých 14ti let kulhá a jehož hrozivá pověst ho předchází. Na první pohled je to kluk nehodný lásky a zastání, ale v hloubi duše je to zlomený sedmnáctiletý chlapec, který truchlí za svého mrtvého bratra a tajně miluje jednu dívku.

S dívek jsem si oblíbila Ninu Zenikovou, grišu, smrtičku. Je vtipná, krásná a má nevymáchanou pusu a smysl pro humor. Vnitřně bojuje mezi láskou a nenávistí k jednomu chlapci, který dělá vlastně totéž. Je nesmírně obětavá a nesobecká.

Těchto šest vran, kteří nemají nikoho jiného než tenhle gang se vydávají vstříc nesplnitelnému úkolu, ale to je přeci nemůže zastrašit. Jsou silní a odhodlaní. Každý z nich má v hlavě plán, který chce uskutečnit, až dostane zaplaceno. Jsou připraveni na vše. Nebo ne?
Jak už jsem psala, na tuto knihu jsem četla všude jen samou chválu a nemohla jsem se dočkat, až se do ní také pustím. Měla jsem veliká očekávání, která se bohužel nenaplnila. První polovina knihy pro mě byla vážně oříšek. Nemohla jsem se začíst a iritovala mě spousta chyb. Připadá mi, že na tuhle knihu s korekturou zapomněly. Uvedu vám nějaké příklady chyb, jen pro představu.
Obyčejný budova... Inej se chtěla dát útěk... taky mohli být na už lodi... ořásat, vyhoupnut, nerozesmávej mě, velící důstojník....
Někdo si chyb třeba ani nevšiml, ale já jsem na tohle opravdu háklivá. Už od základní školy každého opravuji a jdu studovat český jazyk a jednou bych třeba chtěla být korektorkou. Takže ano, tohle mi opravdu vadilo a odrazilo se to na mém hodnocení.

Ale abych tu nešířila jen negativitu. Druhá polovina knihy byla opravdu dobrá. Konečně se objevila pořádná akce a mnoho překážek, se kterými si šest vran poradilo bravurně. Autorka vyobrazila všechny postavy bravurně. Dopodrobna popsala každého z nich a každému dala svůj prostor proto, aby si je mohl čtenář zamilovat. V průběhu děje jsme se dozvídali další podrobnosti z jejich předešlých životů, a tak jsme mohli pochopit jejich jednání a rozhodnutí. Pro tohle klobouk dolů, to se opravdu povedlo.

Kapitoly byly krátké, aby se dostalo na každého a my se tak mohli podívat na dění z mnoha úhlů pohledu. Tím jak autorka krásně popsala postavy se mi vůbec nepletly a měla jsem přehled kdo je kdo. Dalším plusem knihy byly dvě mapy na začátku. První byla celé země a druhá Ledového paláce, kam se šest vran vloupalo. Často jsem se k nim vracela a dívala se, kde v příběhu se zrovna nacházíme. Některé postavy mi opravdu přirostly k srdci a šla jsem si na Pinterest hledat fanarty k této knize a opravdu se těším, až se s nimi zase setkám v druhém díle. Doufám, že si Fragment dá načas a nezanedbá korekturu.

Hodnocení:

 a půl

Informace o knize:

Autor:                           Leigh Bardugo
Originální název:       Six of Crows
Série:                            Šest vran
Díl:                                1.
Vydáno:                       září 2017, Fragment
Strany:                         384 stran
Žánr:                            Fantasy, Young Adult

You May Also Like

8 komentářů

  1. Krásně nafocená kniha. :-) Musím se přiznat, že šest vran mě úplně neláká, není to úplně můj šálek čaje...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Já jsem se na ně strašně těšila, ale bohužel to nebyla taková pecka, jak všichni slibovali :)

      Vymazat
  2. me bavila hlavne druha pulka a celkove vyreseni hlavniho problemu :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Na knižku pokukujem už nejakú dobu ale stále uvažujem nad jej kúpou :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si ji raději v originále, I když vaše slovenské vydání nebude třeba tak špatné :)

      Vymazat
  4. Šest vran mám doma, jak říkáš internet byl plný chvály, ale poslední dobou čtu spíše negativní recenze. No... uvidím možná mi sedne. Ale ještě to chvíli potrvá, nejdřív se chystám na Grišu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)