Recenze: Ze zápisníku pokojské

by - sobota, února 10, 2018


Anotace:

Jak se dá odborně upálit medvěd v mikrovlnce? Proč se k práci pokojské hodí neprůstřelná vesta? Kde místo lišek dávají bažanti dobrou noc? Trochu bláznivý zápisník jedné pokojské z oblasti věčné mlhy - Anglie! Mrkneme se do zákulisí pětihvězdičkového hotelu a jeho kuchyně, řekneme si něco o Hitchcockovi a nevynecháme ani vzrušení v podobě záplav alkoholu... teda eee vody… a sněhu jsem chtěla říct. Přirozeně nebude chybět ani trocha krve! (Cože?!) Zkrátka život pokojské není rozhodně nuda!
Zdroj anotace kosmas.cz

O knize:

Toto je má historicky první recenzní kniha! Velmi sympatická autorka Kateřina Doležalová mě oslovila na instagramu. Její tvrzení, že je na světě potřeba více smíchu, a že právě ten její příběh nabízí, mě přesvědčil o tom, že její knihu si přečíst chci. Zaslala mi knihu Ze zápisníku pokojské v pdf na e-mail a já ji o pár dní později začala číst. 

Byl prosinec, všude shon okolo Vánoc, vlezlé počasí a starosti ve škole. Ale když jsem si v ukradených chvílích po cestě autobusem četla řádky tohoto příběhu, na tváři se mi objevoval úsměv. Zprvu jsem nemohla uvěřit tak paradoxním zážitkům, ale uvědomila jsem si, že možné je opravdu všechno a že přijde ještě více neuvěřitelnějších věcí. Čím dále jsem četla, tím více jsem se smála a říkala jsem si, co se ještě asi mohlo stát. 

Příběh je v podobě deníkových zápisků. Každá kapitola nese své datum. Některé dny jsou vynechány, protože asi nebyly nijak zajímavé. Některé situace potřebovaly podrobnější shrnutí, a tak jsou jejich kapitoly delší. V některých situacích stačilo pro popsání nálady jen pár řádků. Ale snad v žádné kapitole nechyběla špetka humoru. Nebo bych spíše měla říct kapka? Protože kapek alkoholu je v tomto zápisníku opravdu hodně. Když už jsme u toho množství, v knize bylo humoru opravdu nespočet. Místy mi přišel i trochu nucený, ale to mohlo připadat jen mně. Věřím totiž, že autorka je plná smíchu a vtípků. 

Autorka:

U autorky chvíli zůstaneme. Kateřina Doležalová, narozená v roce 1992, vystudovala Střední hotelovou školu v Opavě, v 19 letech předčasně ukončila studium na Vysoké škole v Brně, pro nedostatek kreditů a zájmu, chtěla totiž objevovat svět a zažívat dobrodružství. Proto odjela do Anglie, kde pracovala skoro rok, po té se na nějaký čas vrátila zpět do České republiky, kde se jí naskytla příležitost pracovat na výletní lodi ve Francii, tak neváhala a koupila si letenku. Zde si odpracovala celou sezónu. Po té odjela zpátky do Anglie, kde začala pracovat jako pečovatelka. Hodně cestuje a sbírá hlavně zážitky, ze kterých šije své příběhy (kosmas.cz). 

S autorkou jsem byla v kontaktu skrz instagram a podle těch pár zpráv, které jsme si vyměnily, mi přijde jako velmi optimistický člověk plný života a energie. A to přesně se odráželo i v této její knize. 



Takže jestli máte chmurné období a hledáte něco, čím byste si zlepšili náladu, rozhodně sáhněte po této knize. Je útlá a budete ji mít přečtenou za chvíli. Ale věřte mi, že dobrá nálada Vás s dočtením neopustí. A kdyby ano, můžete se k četbě kdykoli vrátit. 

Za recenzní výtisk i s věnováním děkuji Kačce a přeji jí, aby měla takhle veselý a dobrodružný život i nadále. 

Knihu si můžete zakoupit zde



You May Also Like

4 komentářů

  1. Tak zaprvé moc gratuluji k recenznímu výtisku :) Jsem ráda, že právě ten první byl povedený a že se Ti knížka líbila. Díky Tvojí recenzi mě zaujala a snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní recenze! ❤ také to byl muj historicky první recenzák a jsem ráda, že se kniha líbila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)