Recenze | Wonder Women: Válkonoška

by - středa, dubna 18, 2018



V budoucnu se z ní stane Wonder Woman, ale nyní je jen náctiletou Dianou a její boj teprve začíná… Diana touží ostatním bojovnicím Rajského ostrova ukázat, že je stejně silná jako ony. Když ale nastane den závodů, poruší zákon. Zachrání smrtelnou dívku Aliu, za což jí hrozí vyhnání z ostrova. Avšak Alia není jen obyčejná holka a její záchranou Diana ohrozila celý svět. Začíná tak velké dobrodružství, při kterém obě dívky čelí armádě nepřátel – smrtelných i nadpřirozených, kteří se snaží Aliu zničit. Jestli chtějí zachránit svět, musí bojovat bok po boku, aby odvrátily to nejhorší. 
Zdroj anotace: Goodreads.com

Wonder Woman: Warbringer (DC Icons, #1)Jsem ráda, že nakladatelství CooBoo převzalo obálku z originálu, protože je vážně povedená. Na obálce je sice postava, což moc nemusím, ale není jí moc vidět do obličeje. V pozadí jsou skály, nebe a voda, což je velmi zajímavý prvek. Značka hrdinky nesměla chybět.
Kniha je psána er formou a členěna do 33. kapitol. Když je vyprávění zaměřeno více na Dianu, nese kapitola část znaku Wonder Women, ale když je pohled zaměřen více na Aliu, kapitola nese jeden pruh.
Dále kniha obsahuje věnování, poznámku autorky, poděkování a informace o autorce.


Jednou z hlavních hrdinek je Diana - jediná Amazonka, která se tak nenarodila. Její matka ji uplácala z jílu. Proto chce ostatním Amazonkám ukázat, že mezi ně patří. Je upřímná, odhodlaná, cílevědomá a spravedlivá. Je sice nejslabší Amazonka, ale její síla se nedá srovnávat s tou lidskou.

Druhou hlavní postavou je lidská dívka Alia, která zjišťuje, že je Válkonoška. Když žije, lidé kolem ní jsou nevraživí a pomstychtiví. To ona zapříčiňuje války, ale nevědomky. Přátelská a odhodlaná.

Aliin starší bratr Jason je velmi ochranářský a někdy až moc paranoidní. O sestřině identitě věděl, ale tajil to před ní. Je pohledný, bohatý a tajemný.

Aliina nejlepší kamarádka Nim je stejně jako Alia černoška. Je terčem posměchu, ale nic si z toho nedělá. Má prořízlou pusu, smysl pro humor a pro módu. Pro svou nejlepší kamarádku by položila život.

V poslední řadě tu máme Thea, což je kamarád Jasona. Aliia je do něj už dlouho zakoukaná, naopak s Nim se nemůžou vystát. Je pohledný, trochu sebestředný a má smysl pro humor. Je hodně dobrý v počítačích.
Část příběhu se odehrává na ostrově Themiskyra, který byl vytvořen bohyněmi. Žijí na něm jen Amazonky, které umřely v bitvě. Diana je svou matkou splácána z jílu a se souhlasem bohyň přivedena k životu. Některé ostatní Amazonky ji ale neberou jako sobě rovnou, protože není právoplatnou Amazonkou. Diana dělá vše pro to, aby se tato tvrzení změnila. 

Druhá část příběhu se odehrává v New Yorku, ve světě lidí. Diana je ze všeho překvapena a její reakce se mi líbí. V lidském světě se poprvé seznamuje s mužským pohlavím a je docela zklamaná. Ani na krok se však nehne od Alii, kterou zachránila před utonutím. Alia je totiž Válkonoška - přináší na zem zkázu a lačnost po válce. Ona si to však neuvědomuje, ale někteří ano. Snaží se ji zabít, aby zabránili válce. Jenže to Diana nedopustí, má jiný plán. Chce zachránit Aliu a ze sebe udělat hrdinku, aby ji ostatní Amazonky začaly brát mezi sebe. 

“Sisters in battle, I am shield and blade to you. As I breathe, your enemies will know no sanctuary. While I live, your cause is mine.”
Leigh Bardugo, Wonder Woman: Warbringer

V příběhu je kladen důraz na přátelství a hlavně na ženské postavy. Ty jsou v knize silné, odhodlané a ničeho se nebojí. Místy mi to přišlo až hodně feministické, ale jako příslušnici ženského pohlaví mi to nevadilo. Musím ale přiznat, že postavy nebyly tolik propracované jako třeba u dalšího autorčina díla - Šesti vran. K žádné jsem si nevytvořila vztah, z žádnou z nich jsem se neztotožnila. Nejvíce se mi zamlouvá Nim, která není středem pozornosti, má smysl pro humor a především by pro svou kamarádku skočila do ohně. Je to velmi silná osobnost. 

Když jsou v příběhu hrdinové, musí přijít na scénu i zloduši/padouchové. I v tomto případě tomu nebylo jinak. Od začátku jsme věděli, že po Alii někdo jde, ale pachatel byl neznámý. Já jsem však měla takové tušení, které se mi nakonec potvrdilo. Přiznávám, že v jednu chvíli jsem byla přikloněna i na jinou stranu, ale stále jsem vůči jedné postavě cítila něco zvláštního. Už od první chvíle, co se objevila na scéně. 

“I am done being careful. I am done being quiet. Let them see me angry. Let them hear me wail at the top of my lungs.”
Leigh Bardugo, Wonder Woman: Warbringer

Abych to nějak shrnula. V první polovině knihy se seznamujeme s novým světem a novými postavami. Vyprávění se táhne a skoro nic se neděje. S každým otočením stránky už si říkáte, že by se mohlo něco stát, ale pořád nic nepřichází. Když už si myslíte, že to takhle půjde až do konce, konečně se to stane. Začne to jednou akcí a pak se nabaluje další a další. V jednu chvíli - když se odhalí pachatel všech špatností - je to docela masakr. Najednou jako mávnutím proutku se akce utne, stane se zázrak a na scénu se dostane sluníčko - metaforicky řečeno. Dobro vítězí nad zlem. Happy end. 



  • Girl Power
  • Důraz na přátelství
  • Zmínky o mytologii
  • minimální romantická linka
  • utahaný začátek
  • nedotažené charaktery postav
přepsáno z knihy

Leigh BardugoLeigh Bardugo se narodila v Jeruzalémě, ale vyrůstala v Los Angeles. Po ukončení studií na univerzitě Yale pracovala v reklamě, v novinách a nakonec i jako masérka a odbornice na speciální efekty. V roce 2012 vydala svou první trilogii Griša, která se ihned stala bestellerem New York Times a USA Today. Na úspěch navázala sérií Šest vran. Kouzlu Wonder Women podlehla už jako malá a strávila velkou část svého dětství vyráběním náramků z papíru. V současné době autorka žije a tvoří v Hollywoodu. 
leighbardugo.com | @LBardugo




Orig. název:     Wonder Women: Warbringer
Série:                 DC Icons
Díl:                     1.
Vydání:            30. 04. 2018, CooBoo
Strany:             352 stran
Žánr:                 Fantasy, Young Adult
Čteno:               12. - 17. dubna 2018
Hodnocení:    3 hvězdičky



Za recenzní výtisk děkuji Ole z Albatros média

Knihu si můžete předobjednat TADY!

You May Also Like

7 komentářů

  1. Leigh Bardugo mám ráda, takže se na knihu rozhodně chystám. :) Snad se mi bude líbit víc než tobě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od autorky četla kromě WW jen Šest vran. Přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  2. Tohle sice není absolutně nic pro mě, ale recenze je skvělá a hrozně se mi líbí, jak to máš nejen informačně, ale i graficky vypiplané :) Nádhera se na to dívat!
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Na knihu mám zálusk, láká mě příběhem i obálkou :) Zkrátka nevypadá vůbec špatně, snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je opravdu pěkná a příběh nakonec také. Ať se ti líbí :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná a dost propracovaná recenze! :) O téhle knížce toho sama moc nevím, ale dávno na mě pořád někde vyskakovala, takže ji vedu v patrnosti, i když si asi neplánuji přečíst si ji. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)