Recenze: Rafaelova škola 1 - Vílí křídla

by - neděle, října 21, 2018




Rafaelova škola je přírodovědné gymnázium, do kterého byla přijata mladá dívka jménem Marina Fialková. Marina vyrůstá se svým otcem a prarodiči, její maminka je nezvěstná. Rafaelova škola mi trochu připomíná Bradavice a příběh Harryho Pottera. Ve škole se vyskytují nadpřirozené bytosti jako víly, nágové (od pasu dolů had), fauni, kentauři, jednorožci, elfové a dryády. Každému je souzena jiná bytost, ale v průběhu studia se promění na všechny z nich, což mi přijde praktické. Ve škole se vyučují předměty jako například bylinkářské praktiky, psychologie, zahradnictví nebo třeba úvod do světa elementárních bytostí. Celkové zasazení příběhu do prostředí se mi moc líbí. Sálá z něj energie a příroda. 

"Vůně růže pomáhá kráse, ale i duši v těžkých chvílích. Kdo zná léčivé schopnosti růžové vody, má pomocníka na celý život."

Dějová linka není příliš složitá, ale je mile napsaná. Sice je v několika případech použit zvláštní slovosled a někdy se přeskakuje v časech, ale děj to nenarušuje. V příběhu poznáváme život mladé Mariky a jejích přátel. Katka je lidská dívka a Marinina nejlepší kamarádka. Ve škole se Marina seznámila s Médeou a Tomášem, kteří tvoří trio stejně jako Harry, Ron a Hermiona. Zažívají spolu spoustu dobrodružství a porušují pravidla. Marina totiž narazila na něco, co by jí mohlo pomoct vypátrat její ztracenou matku, po které dívka tolik touží. 

"Znám místo, kde mateřídoušky kvetou, kde petrklíče s fialkou se pletou. Ten břeh husté vonné loubí skrývá, kde list kozí sladce s růží snívá."

Nesmím zapomenout zmínit grafickou stránku knihy, která má obrovské plus. Už z obálky knihy jde poznat, že se jedná o knihu založenou na přírodě. Vnitřek knihy vás v tom utvrdí. Na začátku je na dvoustránce krásně malovaná mapa okolí školy s popisky, kde co najdete. Na začátku každé kapitoly je nakreslena jedna rostlina s krátkým popiskem. A aby toho nebylo málo, najdete po stránkách nakreslené motýly. No není to krása? 

Knihu bych doporučila mladším čtenářům, kteří mají rádi příběhy jako je Harry Potter. Mají blízko k přírodě a rádi se ponoří do zajímavého a dobrodružného příběhu plného ezoterických bytostí. 


 milý příběh plný nadpřirozených bytostí                             chyby v text
grafická stránka knihy                                                          zvláštní slovosled, přeskakování v čase


Renata Štulcová se celý život zabývá přírodou. Vyučuje angličtinu, geografii a matematiku, překládá a píše knihy. Ráda čte a píše příběhy, které v sobě skrývají akci, dobrodružství, tajemné zápletky, romantiku, historii, mýti, ale také paranormální jevy a sci-fi prvky. 


Série:                                                 Rafaelova škola
Díl:                                                     1. díl
Vydáno:                                             2017, Maitrea
Počet stran:                                      329 stran
Žánr:                                                  Fantasy, Young Adult
Čteno:                                                30. září - 01. října 2018
Hodnocení:                                       3 hvězdičky




You May Also Like

6 komentářů

  1. Rafaelovu školu, tedy pouze první díl Vílí křídla, jsem četla už strašně dávno, ještě jak to vyšlo v Albatrosu. K dalším dílům jsem se pak ale nějak nedostala a teď už si vůbec nepamatuji, o čem to bylo. Musela bych tedy sérii začít číst znova. Vím ale, že se mi hodně líbila a že jsem autorku sledovala a fandila jí, aby to všechno dopsala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá zajímavě :) možná časem přečtu, teď mám knih až moc.
    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá opravdu zajímavě, určitě si ji v budoucnu přečtu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)