Nejlepší přečtené knihy v roce 2018

by - středa, ledna 02, 2019


Rok 2018 skončil, což pro nikoho není jistě novinka. Zabrouzdala jsem ve svých přečtených knihách na Goodreads a vybrala všechny, kterým jsem dala 5 hvězdiček. 

Komiksy

Robert Kirkman - Živí mrtví: Staré dobré časy (2009)
Velmi nedávno jsem přečetla komiks Živí mrtví: Staré dobré časy. Podle tohoto komiksu je natočený seriál The Walking Dead. Na seriál jsem nikdy nekoukala, ale po prolistování komiksu v knihovně mě zaujal a odnesla jsem si ho domů. Ilustrace jsou černobílé a hodně propracované. Nejvíce se mi líbilo vyobrazení strachu. Příběh vypráví o skupině lidí, která se snaží přežít. Je o lásce a přátelství. O strachu a beznaději. O zombie a smrti. U nás zatím vyšlo 27 dílů, další se chystají na tento rok a já se do této komiksové série ráda pustím! 

Brian Edmund Posehn - Deadpool 1: Mrtví prezidenti (2016)
Fanouškové Marvel univerza jistě dobře znají černočerveného padoucha, který hází jeden vtip za druhým. Deadpoola. V této komiksové předloze se setkáváme i s dalšími postavami, jako je například Doctor Strange. Ilustrace jsou krásně barevné, postavy mají dokonce odlišnou barvu bublin a písma, abychom jejich promluvy lépe odlišili. Příběh není kdo ví jak převratný, ale nechybí mu vtipnost a originalita. Mám přečtený i další díl, který ovšem nebyl tak dobrý jako tento. Vyšlo u nás 6 dílů a sedmý vyjde letos. 

Roger Stern - Captain America (2016)
Tento komiks jsem pořídila za přijatelnou slevu, když tuto edici prodávali v papírnictvích. Vydání má pevné desky a na hřbetu má znak a číslo. Když posbíráte celou sérii, která čítá 62 knih, vyjde vám obrázek. Captain America patří mezi mé nejoblíbenější hrdiny a ráda jsem si jeho příběh tímto čtením připomněla. Ilustrace jsou barevné, i když musím přiznat, že u Deadpoola se mi líbily více. U tohoto komiksu se mi zase více líbil příběh. Captain America je úctyhodná osobnost. Ráda bych měla jednou celou sérii Nejmocnější hrdinové Marvelu doma. 

Re-reading

Richelle Mead - Vampýrská akademie (2010)
Na začátku roku 2018 jsem se rozhodla, že si domů pořídím celou sérii Vampýrské akademie a přečtu si ji znovu, jelikož se jedná o mou oblíbenou sérii od mé oblíbené autorky. Mezi mé oblíbené díly patří zrovna tyto. Samozřejmě mě baví všechny díly, ale tyto jsem si nejvíce užila. Vím, že má VA své mouchy, ale stejně je to má srdcovka. Akční příběh Rose Hathaway a Dimitriho Belikova. Vampýři, strážci, láska, přátelství, humor a smrt. Je pravda, že kdybych se sérii přečetla poprvé teď, asi by mě tolik neoslovila. Proto jsem ráda, že jsem ji četla ještě na základní škole a tím se zamilovala do autorčiny tvorby. 


J. K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 
Rok bez Harryho Pottera? Nepředstavitelné a nemožné. Rozhodla jsem si však pořídit si toto nádherné anglické vydání a číst HP v angličtině. Sice nerozumím každému slovu, ale jelikož příběh znám, dá se vše domyslet. Navíc si čtením procvičuji angličtinu a učím se nová slovíčka. Chtěla jsem přečíst celou sérii, ale stihla jsem jen 2., 3. a 4. díl, z nichž je tento můj nejoblíbenější a také má snad tu nejhezčí obálku. Příběh určitě nemusím zmiňovat, jen bych chtěla čtení HP v angličtině doporučit všem začínajícím čtenářům v aj a HP fanouškům. 

Young Adult Sci-fi

Claudia Gray - A Million Worlds With You
Autorka Claudia Gray byla (pořád mám nutkání psát letos) v roce 2018 na Humbooku se svou sérií Ohnivák. O autorce jsem nevěděla vůbec nic, o knize Tisíc kousků tebe jsem něco málo slyšela. Přišla mi a já se do ní pustila bez jakýchkoli očekávání a po dočtení jsem byla hodně nadšená. Cestování mezi dimenzemi pro mě bylo novým tématem a dokonce mi ani nevadila romantika v příběhu. Po dočtení druhého dílu, který jsem jako ambasadorka dostala jako reading copy jsem si okamžitě koupila třetí díl v angličtině a nemohla se dočkat, až se do příběhu pustím. Osobně ho musím ohodnotit jako nejlepší díl trilogie. Hltala jsem každou stránku a to, jak autorka příběh ukončila, mě ani ve snu nenapadlo a strašně se mi to líbilo. Prosím vás, přečtěte si tuhle sérii! Třetí díl u nás vyjde u únoru pod názvem Milion světů s tebou, takže máte dost času na to, abyste si přečetli předchozí dva, jestli jste tak už neučinili. 

Young Adult LGBT

Becky Albertalli - Probuzení Simona Spiera (2017)
Na tuto knihu jsem slyšela samou chválu, a tak jsem si ji musela také přečíst. Jedná se o příběh chlapce na střední škole, který je gay, a nikdo to o něm neví. Jednoho dne si začne psát s jiným chlapcem přes soc. sítě a zamiluje se do něj. Ani jeden neví, kdo ten druhý je. Postupně se poznávají a jejich vztah je upřímný a reálný. Samozřejmě nastanou nějaké komplikace, ale vše dobře dopadne. Tento příběh mě ohromil a dojal. Všímavější čtenáři jistě uhodli Blueovu identitu, ale já jsem se nemohla více splést. Každopádně... film jsem ještě neviděla a upřímně se toho bojím. Nicméně, detaily z knihy jsem už zapomněla, tak bych to možná mohla zkusit. U Yoli vyšla kniha znovu s filmovou obálkou a z mnou nepochopitelného důvodu změnili název na "Love, Simon" nebo něco takového. Já už jsem si myslela, že je to další díl. Ale druhý díl nese název "Leah on the Offbeat" a snad u nás také brzy vyjde. 

Young Adult Fantasy

Alice Broadway - Ink. Tajemství kůže (2018)
S touto knihou se na instagramu roztrhl pytel. Četl ji snad každý a já nemohla chybět. Na databázi knih má hodnocení 76% a je pravda, že jsem na ni četla i negativní recenze, ale mně naprosto očarovala. Už jen ta nádherná obálka vás praští do očí, uhrane vás a vy si musíte alespoň pokochat, když už knihu nechcete číst. Navíc ještě obsahuje mapu, což je další plus. Svět mi přišel originální, postavy jsem si oblíbila a příběh se naprosto skvěle četl, takže jsem nemohla hodnotit jinak než plným počtem. Dystopický svět se točil okolo tetování, svět byl hodně propracovaný a měl své vlastní pověsti. Závěr byl hodně překvapující a nemůžu se dočkat, až se pustím do dalšího dílu, který vyšel poměrně nedávno. 

Petra Stehláková - Naslouchač (2016), Faja (2017)
Petra Stehlíková byla další autorkou účastnící se Humbook festivalu 2018. Musím přiznat, že jsem o jejích knihách vůbec neslyšela. Po nadšených odezvách ostatních ambasadorek jsem se pustila do Naslouchače a nemohla jsem být více překvapená. K českým autorům jsem bývala vždy skeptická, ale Petra mi ukázala, že to byla chyba. Naprosto promyšlený dystopický svět s mladou hlavní hrdinkou, která se vydává za chlapce. Příběh se odehrává v Amárii, kde naslouchači zpracovávají nerost zvaný sklenit. Historie/dějepis mě nikdy moc nezajímal/a, ale číst o minulosti tohoto světa mě náramně bavilo. Autorka si dokonce vymyslela vlastní nová slova, která jí zapadají do příběhu a na konci knihy se nachází slovník. Příběh je strhující, akční a napínavý. Jedním z mnoha výhod pro mě byla absence romantické linky. V tomto příběhu hrála více roli rodinná láska a přátelství, loajalita. Tyhle dvě knihy jsou #mustread!!!!

Alžběta Bílková - Z kouře a kamene (2018)
První kniha, kterou jsem obdržela jako ambasadorka Humbooku. Alžběta Bílková vyhrála první místo soutěže Hvězda inkoustu a rozhodně si ho zasloužila. S odstupem času a po přečtení si ostatních recenzí musím uznat, že kniha není bez chyby (ale kdo nebo co ano, že?), ale hodnotím podle okamžiku, kdy jsem knihu četla. Ze začátku jsem se do příběhu nemohla dostat, protože byl stále takový zamlžený, což nasvědčuje i název světa - Šerosvět. Po pár stránkách se ale vše vyjasnilo a já se mohla naplno ponořit do příběhu. Alžběta má skvělý a čtivý styl psaní. S hlavní postavou, Carys, jsem se sice neztotožnila, ale byla mi sympatická. Líbilo se mi, že nedokázala vše lusknutím prstu, ale musela pro to něco udělat. Závěr byl lehce předvídatelný, ale i tak jsem po dočtení prahla po pokračování, které doufám přijde. S Alžbětou jsem se setkala osobně a je to velmi sympatická mladá žena. Poprvé jsem ji viděla na Humbook Stagei na Světě knihy, kde povídala o své knize. Podruhé jsem ji potkala na autorském čtení Anny Musilové a Thea Addaira, kde jsem si s Alžbětou povídala o knihách a bylo to moc fajn. Těším se na další autorčinu tvorbu. 

Klasika

Karel Čapek - Hordubal, Povětroň a Obyčejný život (2016)
Mým knižním předsevzetím bylo přečíst každý měsíc jednu klasiku. Bohužel jsem to nedodržela, ale nějaké ty klasické příběhy jsem si přeci jen přečetla. Nejlepší z nich byl tento soubor 3 příběhů, které mezi sebou nemají spojitost. Karel Čapek je mým oblíbeným českým autorem a postupně bych si chtěla přečíst všechnu jeho tvorbu. Tuším, že poprvé vyšla tato trilogie v roce 1956, ale téma příběhů je stále aktuální - strach z osamělosti, potřeba lásky a touha po něčem, co nás přesahuje. Každý příběh je svým způsobem specifický a nedokáži říct, který se mi líbil nejvíce. Také jsem o této trilogii četla, že se jedná o vrchol autorovy tvorby. Čapkův styl psaní se mi velice líbí, dokáže si hrát s českým jazykem. Jestli vás baví klasika, rozhodně sáhněte po této knize. 

A to je vše. Představila jsem vám 14 knih, které jsem hodnotila v roce 2018 pěti hvězdičkami. Za nejlepší knihu 2018 považuji Naslouchače, v těsném závěsu je pak Faja a 3. díl série Ohnivák. 

Jaká byla vaše nejlepší kniha roku 2018? 

You May Also Like

20 komentářů

  1. Simona a Ink som čítala v roku 2018 tiež😊a inak by som si veľmi chcela prečítať Naslouchače😍

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry vyber. S mnohymi suhlasim aj ja. Prave preto som zvedava, co nam Gray a Stehlikova este ponuknu ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem na ně zvědavá Doufám, že třetí díl Naslouchače vyjde letos :)

      Vymazat
  3. Skvělý výběr knih! Moc závidím Deadpoola! To je můj oblíbený šálek kávy <3 snad se k němu letos dostanu. Tisíc kousků tebe je neskutečně skvělá série, která bohužel nemá velkou reklamu mi přijde a díky tomu ji hodně lidí přejde. Měli bychom s tím něco udělat a víc ji ukazovat :D Vězeň z Azkabanu je také můj nejoblíbenější díl Harryho Pottera. Nejradši mám jedničku, trojku a sedmičku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Deadpool je prostě cool :D Máš pravdu, je velká škoda, že Ohniváka moc lidí nezná. Najedeme na propagaci :) Ano, toto jsou také mé oblíbené HP díly :)

      Vymazat
  4. Měla bych si z tvého výběru nejlepších knih vzít příklad a taky se někdy do některých z nich pustit. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Do Naslouchače a Ink bych se v budoucnu ráda pustila. :) Četla jsem Vampýrskou akademii, která se také řadí mezi mé oblíbené série. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také VA úplně miluju! Naslouchače i Ink si musíš přečíst :)

      Vymazat
  6. Krásný článek! Simon je pro mě naprostá srdcovka. Chtěla jsem si dát o Vánocích re-reading, ale nějak jsem to nestihla... Každopádně, film ti moc doporučuji, za mě je skvělý! <3 Jinak jsem ještě četla Harryho - Vězeň z Azkabanu je také můj nejoblíbenější díl :) - Vampírskou akademii, Naslouchače a Faju. Obzvlášť u těch posledních dvou souhlasím, že je zde máš. :)) A děkuji za informace, že třetí díl Ohniváka vyjde v únoru - nějak jsem to přehlédla - už se ho nemůžu dočkat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Dobrá možná se na Simona podívám :) Ohnivák se také řadí mezi mé oblíbené série :)

      Vymazat
  7. Je těžké vybrat jen jednu T.T Naprosto mě však očaroval Naslouchač. Souhlasím s tím, co jsi napsala - je to mustread. Pak se mi líbil hodně Kruťas, ale vím, že moc lidí je z něj... no prostě nejsou moc nadšený (nebo spíš vůbec :/). Což je škoda. A nesmím zapomenout zmínit ani Temnotu, kterou jsem sice ještě nedočetla, ale která si mě získala od první stránky. Jinak moc pěkný článek. Hodně si mě nalákala na Ink. Četli to snad všichni (kromě mě xD), ale na druhou stranu mi přijde, že kniha není až zas tak moc propagovaná :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruťase jsem si také oblíbila, ale nebyla to úplně ta nejlepší kniha, i když jsem ji tu zmínit mohla :D Ink by sis přečíst mohla, není to propagovaná kniha, ale rozhodně stojí za přečtení :)

      Vymazat
  8. Upírska akadémia je tiež jedna z mojich obľúbených sérií. 💛 Som zvedavá na sériu Ohnivák a tiež na knihu Naslouchač, keďže som naň počula len samú chválu. 😄
    Simona som čítala a kniha sa mi páčila viac ako film. A teším sa na knihu o Leah, ktorá už v slovenčine vyšla. 😍 Najlepšou knihou bola pre mňa Búrka v impériu, skrátka zbožňujem sériu Trón zo skla. 💛

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tak ráda, že je někdo, kdo miluje VA! :) Naslouchače jsi ještě nečetla? Tak šup! :) Jejda, a já od Maasové ještě nic nečetla :D

      Vymazat
  9. Mezi moje nejlepší knihy roku 2018 se taky určitě řadí Simon, kterého jsem četla hned několikrát :D a když naražíš na Leah hned v těsném závěsu za ním pro mě bylo Podělaným Navrch, což je taky skvělá knížka od stejné autorky, kde se Simon mihne.
    Na Naslouchače si mě nalákala stále mi tu leží rozečtený, ale pokaždé jsem nakonec četla něco jiného, takže mu musím konečně dát šanci, celkově moc povedený seznam a určitě se jím inspiruji, hodně knih jsem z něj nečetla a musím to napravit <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Musím si tedy přečíst všechny knihy od autorky, co napsala Simona :) Míšo! Jak můžeš nedočíst Naslouchače?!

      Vymazat
  10. Naslouchač je opravdu výborná série. Už aby byl další díl :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)