Imaginární přítel

by - čtvrtek, září 24, 2020

 

Stephen Chbosky | Horor | 2020, Kalibr | 656 stran | 4 hvězdičky

Určitě všichni znáte příběh Ten, kdo stojí v koutě. Pokud jste ho nečetli, (stejně jako já, ale nebojte, mám to v plánu) možná jste viděli film. Hraje tam ten hezký herec, co hraje taky Percyho Jacksona a Emma Watson. Noa autor, který napsal Ten, kdo stojí v koutě po nějakých 20 letech (pokud se nepletu) napsal svou druhou knihu. Tentokrát však změnil žánr. Už nenapsal román pro mladé čtenáře, ale horor pro dospělé (nebo spíš pro ty, co se nebojí bát se). 

Když si detailně prohlédnete obálku, uvidíte všechno, čeho se budete po dočtení této knihy bát. Tmy, lesa v noci, domku na stromě. Joa ještě tam chybí jelen a igelitka. Jasně, tyhle věci mi taky připadaly úplně normální. Jeleni jsou krásná stvoření, igelitku používáte každý den (i když byste mohli šetřit plasty a místo toho používat látkové tašky) a domek na stromě jste si určitě stavěli, když jste byli malí. Ale věřte mi, že až si přečtete tuhle knihu (ne jestli, až!), budete o těchto věcech přemýšlet jinak. 

Příběh se odehrává v jednom malém městě. Ústřední postavou je malý chlapec, který žije se svou matkou. Bydlí v hotelu, škudlí každou minci, ale mají se dobře, protože mají jeden druhého. Christopher není příliš dobrý žák, neumí počítat a při čtení se mu pletou písmena. Jednoho dne se zatoulá do Apoštolského lesa a zmizí na celých šest dní. Vrátí se, ale nic si nepamatuje. Jeho matka, Kate, je štěstím bez sebe, že se její syn našel a že se mu nic nestalo. Od toho dne se začnou dít zvláštní věci. Z Christophera se najednou stane nejlepší žák ve třídě, Kate vyhraje pěkný balík v loterii, kterým splatí všechny dluhy a ještě koupí barák. Přijde vám to na horor moc sluníčkové? Uvažujete správně, je v tom háček. Nebo spíš hák. 

To je všechno, co vám k tomu řeknu. Pokud chcete vědět víc, přečtěte si Imaginárního přítele. Jestli vás odrazuje těch 656 stran, nezoufejte. Kapitoly jsou velice krátké, což mně osobně vyhovuje. Nicméně po dočtení jedné kapitoly budete chtít číst dál, protože budete umírat touhou zjistit, co se stalo. Kniha je psaná poutavým stylem, takovým, který vás vtáhne do příběhu. Pohltí vás svou atmosférou. Budete otáčet stránky, kousat si nehty a přemýšlet, co je reálné a co imaginární. Nemůžu říct, že bych se vyloženě bála, ale nepříjemný pocit a husí kůži jsem rozhodně měla. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Euromedia. Svou knihu si můžete pořídit ZDE


You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)