Recenze: Artefakt

by - středa, července 05, 2017



Anotace

Sam Barnetová za sebou sice má pár ošklivých životních karambolů, ale v podstatě je tak nenápadná, že je snazší o ni zakopnout, než si uvědomit, že vůbec existuje. O to větší rozruch způsobí fakt, že se ji někdo pokouší zabít. Navíc jsou okolnosti útoků přinejmenším ... podivné. Natolik podivné, že Sam začíná pátrat na vlastní pěst. Zjišťuje, že za jejími eskapádami stojí jeden hodně zvláštní Artefakt, jedno nečekané tajemství jménem magie a svět bájných příšer, draků, mágů a Golemů, jež je vším, jen ne bájným. Sam se ocitá v jeho netušených zákoutích, začíná kličkovat mezi jeho půvabem i nástrahami. V boji o život nešetří cynismem ani osobitým humorem. Magickým úkladům zásadně čelí arsenálem japonských čepelí, se kterými zachází lépe, než běžný člověk s vidličkou. Drak Azrael, skupinka bílých mágů a možná jeden či dva excentričtí duchové mají plné ruce práce, aby Sam udrželi na živu, Artefakt v bezpečí a magický svět skrytý před zraky nás, běžných smrtelníků.

Autor

Výsledek obrázku pro kristina hlaváčkováKristina Hlaváčková strávila část svého dětství s rodinou v Nigérii. První školní léta tak střídavě navštěvovala základní školu v Čechách, internátní a později výběrovou americkou školu v Nigérii. V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéry. Do světa literatury vstoupila jako autorka úspěšné fantasy trilogie Dračí oči.






Ukázka

Na levé straně mapy byla legenda. Sestávala z malých kresbiček s popiskem. Rychle identifikovala trpaslíka, čaroděje a čarodějku, trolla, Golema, i když rozeznat trolla od Golema jí chvíli trvalo. Pak našla elfa. A spoustu jiných figurek.


Českých autorů moc nečtu a pořád si říkám, že bych to měla napravit. Tuto knihu jsem dostala od přítele, protože ví, že mám ráda fantasy. S autorkou Kristinou Hlaváčkovou je to mé první setkání. Po přečtení knihy jsem zjistila, že už vydala trilogii Dračí oči.

Děj se odehrává v hlavním městě, v Praze. Bylo vidět, že autorka toto město moc dobře zná, jelikož se tam často objevovaly i místa jako restaurace a tak podobně. I když ty mohly být vymyšlené. Druhá část knihy se odehrává spíše pod zemí Prahy, v Podsvětí. Je to město - útočiště - pro nadpřirozené bytosti jako jsou například čarodějové, trollové nebo trpaslíci, kteří město založili.



Pro hlavní hrdinku Samanthu Alexandru Barnet Wolfovou (krásné jméno, mimochodem) je tento svět naprosto neznámý. Občas se jí stávalo, že při pohledu na nějakého člověka viděla úplně něco jiného. Nějaké zvíře. Přičítala to úrazu hlavy. Proto o tom nikomu neřekla. Stačilo, že si jako blázen připadala, nemusel o tom vědět ještě někdo jiný. Když se jí někdo podruhé pokusil zabít, vyhledala hospůdku Krčmu a v ní barmana Alberta. Ten ji spolu s El ošetřil a vysvětlil jí, že magie existuje. Sam tomu ale nevěřila, musela to vidět na vlastní oči.

Podsvětí si zamilovala. Konečně našla místo, kde mohla být sama sebou. Už si ani nemusela barvit vlasy, mohla si nechat přírodní barvu - šedé. Zjistila, že její známí také patří do tohoto světa plného magie. A nebyl by to příběh, kdyby tam nebyl nějaký záporák. Tady to byl šedovlasý muž, který se ji pokoušel zabít a chtěl Artefakt. Zatím ho nezískal, ale co když...

Autorčin styl psaní je jednoduchý, nezabíhá do přílišných detailů. Kniha se mi dobře a rychle četla. Jen bych od fantasy detektivky čekala trochu víc.

Mé hodnocení:  (3,5)



Název: Artefakt
Autor: Kristina Hlaváčková
Série: Podsvětí
Díl: 1.
Žánr: Detektivky, Literatura česká, Fantasy
Vydáno: 2016
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 352
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-271-0043-9

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)