Sebastien de Castell | Kouzelnice

by - středa, března 20, 2019



Osud má svou temnou stránku

Charmcaster (Spellslinger #3)

Třetí díl série Divotvůrce nese oranžovou barvu. Na obálce se nachází Kellen a nejvíc bad-ass zvířecí postava: Kočkoveverčák Reichis. Kniha krásně ladí k předchozím dílům a vedle sebe vypadají krásně, i když k sobě barevně moc neladí. V tomto případě jsem ráda, že se převzala originální obálka. 

Kniha se dělí na šest částí, na jejichž začátku je vždy nějaká informace o světě nebo postavách: Nesvár, Paměť, Klam, Cesta, Pohled a Pravda.

Příběh je vyprávěn v ich-formě nám již známým Kellenem. Kapitoly jsou poměrně krátké a písmena větší, tudíž se čte docela rychle. 


Postavy vám jistě nemusím představovat. Kellen je pořád vyvrhelem svého lidu. I když je hledaný, není na útěku. Je na cestě, aby našel oběti obsidiánového červa. Jeho věrnými společníky jsou Ferius Parfax, která ho učí; a Reichis, jeho obchodní partner, který stále žízní po lidských očích. V příběhu se objeví i Kellenův otec a sestra Shalla. Vedlejší roli si zahraje Nephenie, kterou známe z minulosti. Naneštěstí se kvůli okolnostem změnila, zocelila se a dospěla. 

"Ne všichni tě nenávidí, chlapče. Existují celé země obývané spoustou lidí, kteří tě ještě nikdy neviděli." s. 20


Sebastien de Castell je úžasný člověk a mohli jste ho vidět na loňském Humbookfestu. Já jsem měla tu možnost ho, spolu s ostatními ambasadory, poznat o trochu více den před ním. Je vtipný a dokonce dokáže říct česky Divotvůrce a kočkoveverka. Také nám prozradil, že třetí díl je jeho oblíbený, a dokonce by si dokázal představit bydlet v zemi, do které se Kellen vypraví. Gitabrie je země úspěšných vynálezů, kam skupina pronásleduje mechanického ptáčka, který by mohl přinést válku. Abych pravdu řekla, čekala jsem od Gitabrie něco víc. Nevím, jestli jsem byla nepozorná, ale vím o ní jen to, že obyvatelé vymýšlejí různé vynálezy. Ráda bych se dozvěděla něco víc. Třeba historii, kulturu nebo něco podobného. 

Děj se odehrává v již zmíněné Gitabrii, kde se celé dění točí okolo mechanického ptáčka. Je to výjimečný vynález, kterým se oživil kov. Pro někoho může představovat roztomilou hračku nebo mazlíčka, někdo jiný ji však může využít jako zbraň. To ale vynálezkyni nenapadlo. Dalším důležitým aspektem je obsidiánový červ, který se člověku zavrtá do oka a ovládne jeho mysl. Kellen takovéto lidi hledá a snaží se je vyléčit, což není jednoduchá záležitost. K tomu všemu je pronásledován a bojuje o svůj život. 

"Ona dala jméno hyeně? Co bude dál? Budeme dávat královské tituly hromadám hnoje?" 
s. 62

Reichis je dle mého nejlepší zvířecí postava ever. Strašně mě baví jeho suchý humor a to, jak je vždy nad věcí a říká přesně to, co si myslí. V předchozích dílech jsem si oblíbila Ferius Parfax, která se stala lektorkou Kellena a provází ho už od samého začátku. V tomto díle mi přišla jiná. Více se uzavřela do sebe a více filozofovala. To mě trochu štvalo, ale nezměnilo se to, že by za Kellena položila život. Co mě potěšilo byl návrat Nephenie, do které byl Kellen zamilovaný. Neph, stejně jako on, utekla od svého lidu a vydala se na cestu na vlastní pěst. Z krásné a poslušné dívky se stala samostatná a tvrdohlavá žena. Její dobré srdce se však nezměnilo a leží na správném místě. 

Cestu Divotvůrce, který neumí kouzlit, jsem si oblíbila. Ráda sleduji dobrodružství nerozlučné a netradiční party. Nezažívám ovšem žádný "wow" efekt, ani žádné přílišné emoce. K této sérii se stavím jako k oddechové četbě, u které nemusím tolik přemýšlet a často se i zasměji. Série se řadí mezi middle grade a možná bych ji i více ocenila, kdybych byla mladší. Tím ovšem nechci říct, že by nebyla pro starší čtenáře. Například Míša z radsi_knihu tuto sérii naprosto miluje. 

"Neměj takový strach ze včerejška - jenom tě nutí zapomenout ocenit dnešek." s. 88


Sebastien de CastellSebastien de Castell byl hudebník, ombudsman, interakční designér, choreograf bojových scén, učitel, projektový manažer, herec a tvůrce strategie produktů. Na svém kontě má fantasy sérii pro dospělé The Greatcoast, která byla nominována na cenu pro nejlepší fantasy v Goodreads, dostala cenu Gemmell Morningstar za nejlepší prvotinu, The French Prix Imaginales za nejlepší cizojazyčnou práci a cenu Johna W. Campbella pro nejlepšího nového spisovatele. Žije v kanadském Vancouveru se svou krásnou ženou a dvěma agresivními kočkami. 



Série:                            Divotvůrce
Díl:                                3. díl
Orig. název:                 Charmcaster (2018)
Žánr:                             Literatura světová, Fantasy, Middle Grade
Vydáno:                        2019, Egmont 
Počet stran:                 432 str.
Překlad:                       Peter Kadlec
Čteno:                          06. - 10. března 2019
Hodnocení:                 3 hvězdičky
Počet chyb:                 4 chyby 


"O čarodějných schopnostech platí jedna smutná pravda: chlapík, který jich má víc, skoro pokaždé vyhraje." s. 227



Čtvrtý svazek s názvem Spoutávač: Kellen a jeho vražedný Kočkoveverčák Reichis jsou sami na cestě a pátrají po tajemném mnišském klášteře známém jako Ebenové opatství. Je to místo, které nezasvěcenci nikdy nemohou najít, a Kellen začíná být zoufalý. Mniši v Ebenovém opatství totiž údajně vědí o černém stínu víc než kdo jiný, a dokonce ho prý umějí i léčit. Potom se však stane něco, co Kellena a Reichise rozdělí. Kellen poprvé čelí světu sám a pronikne do stínové magie mnohem hlouběji, než se kdy odvažoval tušit. 

Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Albatros Media, knihu si můžete zakoupit tady

"Občas si myslím, že jsou ve mně dva různí lidé. Jeden z nich je ukňouraný jan´tepský kluk zoufale toužící po věcech, které si jako malý přál: aby byl v bezpečí; aby ovládal vysokou magii svého lidu; aby mohl být se svou rodinou. Ale ten druhý Kellen? Je to psanec - vyvrhel, který předčasně dospěl a k smrti nesnáší bezohlednost, s jakou jeho lid využívá svou magii." s. 255


Co vy a série Divotvůrce?

You May Also Like

3 komentářů

  1. Musím výrazně nesouhlasit! Za mě se autor s každou další knihou zlepšuje a tohle je za mě nejlšpí díl série :) A těch wow momentů jsem tam měla spoustu...

    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle série mě nějak minula, byť vždycky když vidím ty obálky, říkám si, že po vizuální stránce je to rozhodně lákavá záležitost. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)