Má temná Vanessa

by - pondělí, října 05, 2020

 

Kate Elizabeth Russell | Heavy contemporary | 2020, Kniha Zlín | 408 stran | 5 hvězdiček

Nejprve bych se chtěla krátce vyjádřit k obálce. Jako velká milovnice podzimu musím uznat, že je nádherná. A to nemám ráda postavy/obličeje/lidi na obálkách, takže je to co říct. Ale... trochu klame. Kdybych nevěděla o čem kniha je, řekla bych, že se jedná o young adult romantickou knihu. Příběh, který tato krásná obálka skrývá, je úplně jiný. Zprvu se o romantický příběh jedná, ale je v tom mnohem víc...

"Naučil mě vnímat sebe samu tak, jak mě viděl on - jako dívku s rudými stuhami vlasů, která jej může pozřít jako vzduch."

Je to rok, co jsem četla Lolitu. Půl roku, co jsem četla Kdo chytá v síti. Měla jsem ten dojem, že nic nechutnějšího už číst nebudu. Spletla jsem se. Má temná Vanessa se stala nejodpornějším příběhem, který jsem za svůj život četla. Možná za to můžu právě fakt, že jde na první pohled o romantický příběh (takhle to alespoň vypravěčka podává). Zajisté o tom vypovídá i to, že jsem měla noční můru, ve které jsem byla znásilněna. Ležela jsem ve své posteli, nade mnou se skláněl muž ve středních letech, měl tmavé vlasy a brýle, jeho obličej se každou chvíli měnil, ale typ muže zůstával stejný. Nemohla jsem se bránit. Zatínala jsem zuby tak moc, až mi začala téct krev z pusy. Probudila jsem se a ještě chvíli jsem měla pocit, že jsem ve snu. Pocítila jsme takovou úlevu, když mi došlo, že se mi to jen zdálo. Ale můžu vám říct, že tohle se mi ještě nikdy nestalo. Až takhle silně jsem příběh vnímala. 


"Sáhne pod stůl a rukou schovanou pod jeho deskou mě poplácá po koleni, bázlivě, podobně jako když hladíte psa, u kterého si nejste jistí, jestli třeba nezmění názor a nekousne vás."


Hlavní protagonistkou příběhu je Vanessa, která v roce 2000 nastupuje na internátní školu. Není populární, je spíše samotářská. Zdá se, že jediný, kdo jí rozumí, je učitel angličtiny, Jacob Strane. Dívka začne trávit více času u něj v učebně, poté v kabinetě. Nejprve je jejich vztah čistě platonický, nevinný. Učitel opravuje písemky nebo eseje, Vanessa si dělá úkoly. Strane občas polichotí své žačce, ale vy máte dojem (já ho měla), že mu jde akorát o to, aby se dívka necítila tolik sama. Že chce, aby se jí ve škole líbilo, aby jí bavil jeho předmět. Jenže pak se něco změní, oba se přestanou ovládat a jejich vztah překročí hranice. Autorka se nebála popisu každého detailu jejich sexuálního života. Ať už popisovala samotný akt nebo Vanessiny myšlenky, neušetřila nás peprných detailů. Myslím si, že mám docela silný žaludek, ale při některých scénách se mi dělalo špatně. Jsem ráda, že nemám tak dobrou představivost, abych si představovala scény jako by se odehrály ve filmu.


"Po večerech čtu Lolitu... zatím mě každá další stránka víc a víc vzrušuje a rozpaluje... Mnohem víc pro mě znamená, že mi tu knihu dal právě on... že mi tím naznačuje, co ode mě očekává."


Nejhorší na tom je, že nám autorka předkládá fakta. Vypráví příběh. Nevnucuje nám žádné názory, je čistě na nás, abychom rozhodli, jestli se jednalo o zneužívání, nebo o milostný příběh. Po celou dobu čtení jsem byla zmatená. Možná víc než Vanessa, která nám ho vypráví. Ta si totiž byla jistá, že se jednalo o milostný vztah. Chtěla tomu věřit. Tvrdila, že není oběť, že vše, co se stalo, chtěla. Já už si tak jistá nebyla. Jako oběť zneužívání jsem ji vnímala. Ale chování učitele Stranea pro mě bylo záhadou. Uvítala bych příběh i z jeho úhlu pohledu. Občas jsem mu lásku k Vanesse věřila. Věřila jsem, že chtěl být lepším člověkem, že se chtěl ovládat, ale že to v některých chvílích nedokázal. Obzvlášť, když ho Vanessa provokovala. Mohli být obětí oba dva? Nevím. Opravdu nevím, co si mám o celém jejich vztahu myslet. Ale rozhodně to nebylo nic "normálního" ani pěkného. 
"Chci hrát v tvém životě pozitivní roli, být někým, na koho budeš jednou ráda vzpomínat. Legračním starým učitelem, který se do tebe pateticky zamiloval, ale ovládl se a zůstal hodným hochem."

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media. Knihu si můžete koupit TADY


You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)