Recenze: Hra o trůny

by - neděle, ledna 29, 2017

 
Originální název: A Game of Thrones (1996)
Autor: George Raymond Richard Martin
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Série: Písen ledu a ohně (1.)
Vydáno: 2011, Talpress
Počet stran: 846


První kniha série Píseň ledu a ohně.

Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy…

Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.
A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!
Druhé vydání úvodní části fantasy eposu Písně ledu a ohně, vázané v jednom svazku.
(převzato z databazeknih.cz)
Pestré dílo George R. R. Martina spadá jak do science fiction, tak do fantasy a hororu, a autorovi vyneslo několik cen Hugo a Nebula, jakož i Cenu Brama Stokera od Sdružení spisovatelů hororu. Řada jeho nejlepších textů dosahuje délky novely, u níž rozsah vyprávění umožňuje rozvíjet celou škálu témat a námětů protínajících žánrové hranice. Romány A Game of Thrones [č. Hra o trůny/Talpress 2000], A Clash of Kings [č. Střet králů/Talpress 2001], A Storm of Swords [č. Bouře mečů/Talpress 2002] a Feast for Crows [Hostina pro vrány] tvoří první čtyři díly epické Ságy ledu a ohně. Napsal scénáře mnoha televizních seriálů, mezi něž patří nová řada Zóny soumraku a Krásky a zvířete, a sestavil více než dvacet antologií, k nimž se řadí i patnáct titulů ze sdíleného světa série Wild Cards [Divoké karty].

„Přesně tak. Ted začneme tančit. Pamatuj si, dítě, tohle není železný tanec zápaďanů, co se učíme, rytířský tanec, rychlý a svižný. Všichni lidé jsou složeni z vody, věděla jsi to? Když je propíchneš, voda z nich vyteče a oni zemřou.“ Udělal krok zpátky a zvedl svůj vlastní dřevěný meč. „Ted se mne budeš snažit zasáhnout.“
                Arya se o to pokusila. Zkoušela to čtyři hodiny, dokud ji nebolel a nepálil každičký sval v těle, zatímco Syrio Forel jen scvakával zuby k sobě a říkal jí, co má dělat.
                Druhého dne začala pro Aryu skutečná výuka.
Sérii „Píseň ledu a ohně“ jsem si přála k Vánocům a byla jsem nesmírně šťastná, když jsem ji objevila pod stromečkem. Začala jsem první díl číst hned první den v novém roce a řekla jsem si, že každý měsíc přečtu jeden díl. Snad do té doby vyjde šestý díl.
Dívám se na seriál „Game of Thrones“, takže jsem věděla, co se bude odehrávat, ale to mě od čtení vůbec neodradilo. Spíše naopak. Těšila jsem se na každou scénu a některé jsem si vybavila až po přečtení. Byl to zase jiný pohled na svět Her o trůny.
Otočením první stránky této knihy se vám otevírá úplně nový svět. Svět sedmi království, ve kterém vládnou králové a královny. Každý z nich je jiný, ale každý z nich chce usednout na Železný trůn, na kterém sedí zrovna rod Baratheonů. Příběh skrývá mnoho násilí, nenávisti, incestu, krve, smrti, ale i oddanosti, přátelství, rodiny a lásky. George R. R. Martin je známý tím, že rád zabíjí své postavy. A že těch smrtí nebylo málo. Schválně jsem si na každou stránku kde byla smrt dala modrý lepicí papírek, ale bohužel jsem je zapomněla spočítat. Ale bylo jich opravdu moc. Některá úmrtí byla nutná, ale některá mě velmi zarmoutila, protože jsem tu postavu měla velice ráda. Ale jinak jsem si na tuto Georgeovu vlastnost už zvykla.
Řeknu vám takovou vtipnou historku, co se mi při čtení této knihy stala. Jednou večer jsem si s knihou zalezla do obývacího pokoje, protože rodiče odešli ke známým a byl tam klid a v krbu pěkně praskalo dříví. Čtu a čtu a jsem zrovna u scény, kdy je Bran v lese na koni sám a přepadnou ho. Dočítám stránku, očima přejdu na další a zarazím se. Co to je? Vždyť ta věta vůbec nedává smysl! Podívám se na stránky, a co nevidím! Vlevo strana 416 a vpravo 433. No myslela jsem si, že se zblázním. Scházející stránky jsem si přečetla v PDF, knihu dočetla a šla ji vyměnit. Musela jsem všechny lepicí papírky sundat, a proto jsem je zapomněla spočítat.
A teď k mým oblíbeným postavám. Už od prvních stránek jsem si oblíbila Neda Starka a celou jeho rodinu. Takže já fandím rodu Starků a ze všeho nejvíce Johnu Sněhovi! Doufám, že jednou usedne na Železný trůn. Akorát Sansa mi přijde trochu povrchní a ufňukaná, ale vím, že se v budoucnu změní. Další mou oblíbenou postavou je Tyrion Lannister. Díky jeho vtipům a optimistickému pohledu na svět je příběh zpestřen. Jsou tu také postavy, které vyloženě nesnáším a to je Cersei a její syn Joffrey. A potom jsou tu postavy, o kterých nevím, co si myslet. Jako např. Malíček a Varys. Samozřejmě dělají jen to, co je prospěšné jen pro ně. Někdy si však začínám myslet, že už dostali rozum, ale zase se pletu. Uvidíme, jak se všechny postavy budou vyvíjet dále.
Tato kniha ve mně něco zanechala a myslím si, že to je hlavním účelem čtení. Ne jen objevit nový svět a najít spřízněnou duši v nějaké postavě, ale odnést si něco z příběhu. A tento příběh nám ukazuje, že rodina nás vždy podrží a je to to nejdůležitější, co v životě máme.

Mé hodnocení:






A co vy? Četli jste tuto knihu? Jaký na ni máte názor? Líbí se vám recenze?





You May Also Like

4 komentářů

  1. Knihu jsem četla poté, co jsem zhlédla seriál, proto jsem si to tak neužila, nicméně Martinovi nelze upřít skvělý spisovatelský um, promyšlený svět a prokreslené postavy. Nicméně díky rozsáhlosti se to neobejde bez určitých hluchých míst, ale to je jen malá vada na kráse :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si ji přečetla až po shlédnutí seriálu. Ale vůbec mi to nevadilo :) A ano, nějaká hluchá místa se najdou, ale to ve většině knih :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a hned si ji oblíbila i seriál :) Hlavně fandím Starkům i když ani v dalších dílech to nemají jednoduché :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ano, souhlasím. Ale i tak je mám nejraději :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)