Předsevzetí knihomolky

by - úterý, ledna 23, 2018


Nejsem ten typ člověka, který by si dával předsevzetí, protože vím, že bych je stejně nedodržela. Ale knižní předsevzetí jsou jiná. Pojďme se tedy podívat na ty má. 


Minulý rok jsem si stanovila cíl přečíst 50 knih a přečetla jsem jich 60. Letos je mým cílem 60 knih a jsem zvědavá, jestli se mi i tentokrát povede ho překonat.

Jelikož strašně ráda plánuji a mám sklon k perfekcionismu, chtěla jsem mít své čtecí plány nějak zaškatulkované. 60 knih a 12 měsíců dělá 5 knih na 1 měsíc. A tak jsem si připravila pět takových škatulek. Každý měsíc bych chtěla přečíst jednu knihu:
  • Jednu anglickou knihu, abych se v tomto jazyce zdokonalovala a získávala slovní zásobu
  • jednu klasiku, kterou bych chtěla číst se skupinou #myčteme (@thebooktalkblog)
  • jednu knihu ze série a nejlépe z takové, kterou mám rozečtenou a nebo mám všechny díly doma
  • jednu stand-alone knihu a opět nejlépe tu, co mám doma, nebo nějakou novinku, na kterou jsem se opravdu těšila
  • a nakonec re-reading, jelikož jsem dostala chuť si přečíst své oblíbené série, jako je například HP nebo Vampýrská akademie, znovu
Dále bych si chtěla kupovat co nejméně knih. Buď ty, které už jsem četla, a chtěla bych mít doma. Nebo další díly z rozečtených sérií. Zřídka to mohou být i novinky, ale jen ty, které mě opravdu osloví. Už teď vím, že tohle bude pro mě ta největší výzva! 

S tím se váže fakt, že mám doma strašně moc nepřečtených knih. Na rok čtení by mi určitě stačily. Takže se chci snažit jich přečíst co nejvíce a udělat z té velké hromádky ke konci roku co nejmenší. Schválně bych ji mohla vyfotit teď v lednu a pak v prosinci. 

Jelikož jsem s recenzemi strašně pozadu, rozhodla jsem se, že recenzi budou psát hned po dočtení knihy. Měla jsem to dělat už dávno. Někdy se mi to povedlo (a těch málo recenzí mám ještě v konceptu), ale většinou jsem to odkládala tak dlouho, že jsem si pak moc nepamatovala, o čem kniha byla. Toto je pro mě další větší výzva!



Minulý rok začala Míša z @radsi_knihu pořádat knihomilské radšisrazy a já jsem byla na každém z nich. To bych si chtěla uchovat i pro tento rok. Díky těmto setkáním jsem poznala spoustu nových a úžasných lidí z knižní komunity! 

Na instagramu bych chtěla do konce tohoto roku dosáhnout 2.000 followers. Věřím, že se mi to podaří. Momentálně jich tam  mám 1.040

Chtěla bych navázat svou první spolupráci. Loni jsem kvůli odmítnutí od Martinusu a Knižního klubu ztratila chuť, ale teď jsem trochu snížila na náročnosti a zkusím se porozhlédnout po nějakých menších nakladatelstvích. Poradili byste mi nějaká? :)

Poslední mé předsevzetí nesouvisí s knihami. Jelikož jsem se snažila co nejvíce číst, neměla jsem už tolik času na svou další závislost - sledování seriálů. Jsem ve většině pozadu a to bych chtěla dohnat! Nedávno jsem dokoukala Switched at Birth, což byl můj oblíbený seriál a bohužel už další série nebude. Ještě mi zbývá Flash (jsem teprve u 2. série), 2 Broke Girls (jsem na 6x13), Shadowhunters (2x10), Arrow (5x18), Supergirl (2x21), The 100 (4x12) a Teen Wolf (6x12). Dále jsem zjistila, že můj oblíbený herec Kit Harington (Jon Snow z GOT) hraje v seriálu Gunpowder, takže je to další mustwatch seriál :D

A to je z mých předsevzetí vše. Co vaše předsevzetí? Dáváte si nějaká? :)



You May Also Like

12 komentářů

  1. Jé máš to krásně naplánované. Já teda plánuji míň, dala jsem si cíl 50 knih, ale spíš to překonám :-) Už mám přečteno 7, takže jsem trochu v šoku jak rychle to jde :-D Ale taky bych chtěla číst trochu víc klasik. I když je čtu každý rok, letos bych chtěla hlavně rusáky a francouze. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super předsevzetí, loni jsem měla dost podobná, ale letos jsem trošku vystřízlivěla a to zejména proto, že vím, že pro mě bude tenhle a příští rok náročný osobně. Nicméně - samozřejmě chci méně knih kupovat, což myslím celkem zvládnu, pokud se vyhnu velkým výprodejům a akcím kniha za 30,- apod. :D a chci pokračovat ve čtení klasiky a českých autorů, což se mi celkem daří. Musím se začít ovládat, co se týče hypeu okolo různých novinek, skoro vždy neodolám a dost často bývám zklamaná, což je škoda zejména proto, že vím, že na mě na poličkách čekají osvědčení autoři, jen to holt nejsou "novinky"... A to bylo asi vše.
    Budu moc doufat, že se ti ve tvých předsevzetích povede a taky držím palce s navázáním nějaké kvalitní spolupráce, se kterou budeš spokojená. Mým srdcovým nakladatelstvím je Domino a spolupráce s nimi je naprosto boží, takže to určitě doporučit mohu, ale nejsem si jistá, jestli vyhledáváš zrovna žánry z jejich produkce a taky nevím, jak jsou na tom s přijímaním blogerů :)
    Měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také v těchto výprodejích ráda nakupuji :D Ano, s novinkami to mám podobně jako ty. Od Domina čtu jen knihy Richelle Mead. Ale děkuji za doporučení :)

      Vymazat
  3. Tak drzim palce, at se ti tve plany splni... :-) a zkus asi Host nebo Palmknihy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Obdiv, takhle striktně bych si svá předsevzetí nastavit nemohla. Držím tedy palce, ať to všechno vyjde! Já si letos dala 70 knih, čtu teď osmou, ale měla jsem dost času, tak uvidíme, jak to půjde dál :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak držím palce, ať jde vše plnit podle tvých představ :) Docela mě to inspirovalo, asi bych také potřebovala takovéhle předsevzetí jako - nekupovat si moc knih nebo konečně přečíst ty, které už mám doma :) Hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsme na tom dost podobně :) I já bych se tento rok ráda zaměřila na anglické knihy, které mi stále trochu dělají problém zkrátka z pohodlnosti - protože české se mi zatím čtou lépe. Ale snad to tento rok překonám, a už pro mě anglické nebudou problém :) Se sériemi mám šílený problém, neustále jen rozečítám další (hlavně proto, že dnes už se v sérii promění pomalu vše), tak si mě docela inspirovala, že bych se mohla zaměřit hlavně na pokračování v těch sériích :D
    Držím ti palce, ať se ti všechno daří, i když to třeba nepůjde hned, pomalu se do toho budeš dostávat, věřím tomu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Ano, se sériemi to mám velmi podobně, stále rozečítám nové :D Snad jich letos také dost dočtu :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)