Recenze | Insomnie

by - úterý, března 27, 2018



Snažím se žít normální život, věřte mi. Přes den mi to jde. Rozdávám úsměvy, podpisy a smlouvy na nové knihy. Jakmile ale všichni odejdou do světa, ve kterém pro mě není místo, musím si najít nějakou zábavu… Pětadvacet let bez spánku. Umíte si to představit? Co byste dělali s veškerým tím časem vy? 
(celá anotace zde)


Insomnie (Insomnie, #1)Obálka je temná a na první pohled Vás zaujme, určitě kolem ní v knihkupectví neprojdete bez povšimnutí. Po přečtení anotace byla volba jasná: tohle si musím přečíst. Kniha je členěna do 35 kapitol, každá z nich nese znak oka, což je velmi specifický symbol pro samotný příběh. Kniha dále obsahuje věnování, autorskou poznámku a krátké info o autorce.


Hlavní postavou je Sára, 25 letá spisovatelka, jež trpí insomnií. Už 25 let nespala. Přes den si nasazuje masku úspěšné spisovatelky dětských knih, přes noc je ve svém živlu a uniká do ulic svého milovaného města Londýna. Kromě nevlastního bratra nemá žádné přátele - Sára je sama. Ale co když není?

Nevlastní bratr Ben, který jediný ví o Sářině insomnickém tajemství. Je velmi starostlivý a chápající starší bráška. Sáru si trochu dobírá kvůli jejímu životnímu stylu, ale miluje ji (jako brácha, samozřejmě, tohle nejsou Hry o trůny, jak autorka v knize zmiňuje).

A pak je tu Barton, záhadný chlapík, který každou noc sedí venku na tom samém místě. Sára to ví, protože kromě toulek po Londýnu sleduje doma pouliční kamery. Co by se stalo, kdyby se s ním Sára spřátelila? Byl by to omyl nebo by jí to obrátilo život vzhůru nohama?


Nevím proč, ale mám od českých/slovenských autorů menší očekávání. Nemůžou přeci napsat takovou pecku jako je třeba Harry Potter, Hra o trůny nebo Hobita. Dobře, takhle kvalitní díla už asi nikdo nenapíše, ale proč by od českých nebo slovenských autorů nemohly vznikat dobré knihy? Mohly! Důkazem jsou například Kaziměsti od Martina Bečana a nebo třeba Insomnie!!! 

Kniha má velmi originální námět, to musíte uznat. Insomnie, která způsobuje, že vůbec nespíte. Ani minutu! Pro takové lidi neexistuje včera nebo zítra, pro ně je prostě jen DNES! Musím se přiznat, že jsem většinu doby Sáře její "nemoc" záviděla. Poslední dobou jsem strašně ospalá a chodím spát brzy. Jak ona říká, že to krádež lidského času. Proto je Sára tak úspěšná spisovatelka a vydá 6 knih za rok. Protože vůbec nespí. 

Ze začátku se děj celkem vlekl, poznávala jsem Sáru a celý její nespavý život. Po jedné party s bratrem a jeho kamarádkami se ale něco stalo. Sáře se změnil život od základu. A v tu chvíli autorka šlápla na plyn a na brzdu nešlápla až do konce. Přišla nová informace, a když jsem ji stihla zpracovat, přišla najednou další a byla to ještě větší pecka! Posledních 50 stran bylo akčních a velmi napínavých. Knihu jsem přečetla ve čtvrtek ve škole o volné hodině a měla jsem chuť se rozeběhnout na Slovensko a přečíst si druhý díl. Potřebuji vědět, co se stane dál...

  • originální námět
  • promluva ke čtenáři
  • psychologické myšlenky
  • čtivost a napínavost
  • občasné překlepy 
  • vulgarita
přepsáno z knihy

Vladimira SebovaVladimíra Šebová se psaní začala věnovat už na základní škole, kdy založila třídní časopis a připravila několik krátkých divadelních her. Působila jako šéfredaktorka dvou magazínů a napsala několik set článků na téma osobního rozvoje a motivace. Vede webstránku www.vladimirasebova.com

S autorkou jsem krátké komunikovala přes e-mail a později přes instagram. Je velmi sympatická a hezká.


Orig. název:     Insomnia
Série:                 Insomnia
Díl:                     1. 
Vydání:            2017. Citadella
Strany:             340 stran

Žánr:                 sci-fi, New Adult
Čteno:               18. - 22. března 2018
Hodnocení:    4,5 hvězdičky


Za recenzní výtisk děkuji samotné autorce a už se moc těším, až si přečtu i druhý díl :)
Knihu si můžete pořídit tady.



You May Also Like

8 komentářů

  1. Moc jsi mě na knihu nalákala, Kačí, díky za skvělý článek! :) Píšu si Insomnii na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám, dost mě zaujala a tak jsem si ji v týdnu půjčila z knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  3. Strašně ráda bych nemusela spát! :D Fakt mě ta myšlenka fascinuje, měla bych třetinu života na to, dělat něco jiného než spát. Já spím moc ráda, ale kdybych nemusela, kdo ví, jestli bych nedělala zábavnější věci. :D :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)