Recenze: Běsnění

by - středa, dubna 11, 2018

“It doesn't matter if i'm crazy, as long as the madness helps me survive”


Soubor povídek z alenkovského světa Šepotání. V povídce Šest nemožných věcí Alyssa vzpomíná na nejvzácnější okamžiky ze svého nejen lidského života po konci Zrcadlení. Alyssina matka v povídce Kluk v pavučině vypráví o své návštěvě Říše divů a záchraně muže, který se později stal jejím manželem. A v Můře v zrcadle Morfeus pátrá v Zachových vzpomínkách na Alyssu.
zdroj anotace Goodreads.com






Untamed (Splintered, #3.5)
Tato kniha jaksi uzavírá sérii Šepotání, kterou jsem objevila díky knižnímu festivalu Humbook, a kterou jsem si opravdu oblíbila. Tuto povídkovou knížku jsem dostala od bratránka k mým narozeninám, které jsem slavila v září.


Jsem ráda, že české vydání se inspirovalo původními obálkami, protože se mi opravdu líbí. Na první pohled nejsou nijak úchvatné, ale po detailnějším prozkoumání a přečtení zjistíte, že se opravdu ke knihám hodí. A celá série vedle sebe vypadá opravdu krásně zvráceně.
V této knize se skrývají tři povídky.
Kluk v pavučině je povídka vyprávěná z pohledu Alison, což je Alyssina matka, která dříve hrála šílenou ženu, aby ochránila svou dceru před nebezpečími Říše divů, ale zbytečně. Povídka nám ukazuje, jak šel život dál po skončení knihy Zrcadlení. Alyssa a Zach jsou zasnoubeni, Zachova sestra Jenara se svým přítelem Corbinem o všem vědí a chodí každý den na návštěvu a rodiče jsou jako zamilovaní puberťáčci. Na své výročí Tomas vezme Alison do vlaku se vzpomínkami a ukazuje jí, jak se vlastně dostal do pavučin Druhé sestry. Je své ženě a životní lásce vděčný za svůj i dcery život. Alison si konečně odpustí a začne být znovu šťastná.
Můra v zrcadle nám ukazuje zákeřného můráka Morfea, který chce získat Alyssu jen pro sebe, a proto chce zjistit Zachovu slabinu. Nahlíží do jeho vzpomínek po dobu jeho návštěvy Říše divů a zjišťuje, že jsou oba naprosto stejní. Oba jsou ochotni obětovat vlastní život pro záchranu jejich lásky Alyssy. Rozhodne se tedy ustoupit a dát Zachovy šanci žít s Alyssou v lidském světě. Za toto rozhodnutí ho opravdu obdivuji a začala jsem ho mít dokonce ráda.
Poslední povídka Šest nemožných věcí nám ukazuje Alyssin život v lidském světě. Svatba se Zachem, založení obrovské a šťastné rodiny, nejtěžší rozloučení v jejím životě s její životní láskou a její samotná fingovaná smrt. Znovu navštívení Říše divů, vdavky s Morfeem a konečné usazení se na královský trůn.
Tuto knihu doporučuji všem, které tolik ohromila série Šepotání. Je zbytečné ji číst, když neznáte dění předešlých knih, protože toto je spíše pokračování, ukončení a ohlédnutí se za ukončeným příběhem. Jak už jsem řekla, povídkové knihy nečtu, ale tato byla nezbytností.

Hodnocení:



Anita Grace Howard žije v Texasu se svým manželem, dvěma dětmi a dvěma labradory. Její prvotinou je Šepotání, kterou napsala při práci ve školní knihovně. Má zálibu v gotických scenériích, kterou uplatňuje ve svých knihách. Ve volném čase fotí hřbitovy z 18. století či opuštěné školy. Zajímavostí je, že jako malá milovala knížku Alenka v Říši divů a Šepotání napsala kvůli tomu, že ji vždycky zajímalo, co by se stalo, kdyby Alenka vyrostla. Knížka je také odkazem na Alenku.

Zdroj životopisu: Pevnost 05/2015


Autor:                             A. G. Howard
Orig. název:                   Untamed
Série:                               Šepotání
Díl:                                   0
Vydáno:                          2016, CooBoo
Strany:                            307
Žánr:                               Fantasy, Young Adult



Četli jste sérii Šepotání? 
Četli jste i povídkovou knížku Běsnění? 

You May Also Like

4 komentářů

  1. Mě tato série sice vůbec neláká, nicméně Tvoje recenze je skvělá Kačí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já na tuhle sérii slýchám docela různorodé recenze a mě samotnou - ne že by nelákala, ale myslím, že by mi dlouho trvalo, než bych se od prvnímu dílu dostala k druhému a třetímu a tak. Takový problém mám s většinou sérií. :D

    Měj se fajn!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že jsem na tuto sérii četla i negativní recenze, ale mně se opravdu líbila :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)