Ben Guterson | Hotel Winterhouse

by - úterý, června 25, 2019


NÁDHERNÝ HOTEL, RODINNÉ TAJEMSTVÍ, KNIHA HÁDANEK A KOUZLA.

Hotel Winterhouse je kniha pro děti ze zásilky Knihozem. Jestli se nepletu, loni tato zásilka kolovala poprvé, ale já z ní nečetla jedinou knihu, ani nevím proč. To až v poslední době jsem vylezla ze své komfortní zóny Young Adult fantasy a zamilovala se do dětských knih. Když jsem si přečetla anotaci k této knize, musela jsem ji mít a samozřejmě si ji i přečíst. 

"Jednou zaslechla jednoho kluka ze třídy, jak vykládá ostatním, že podle něj jediní Alžbětini přátelé jsou knihy. Nesnažila se být schválně jiná, a rozhodně se k ostatním nechovala protivně - jen jí připadalo jednodušší trávit většinu času pouze sama se sebou. A kromě toho opravdu milovala čtení."

Už obálka mě přesvědčila, že bude kniha vymazlená po grafické stránce. Na obálce je hotel, v němž můžeme vidět postavy skrz vyřezaná okénka. Po odejmutí přebalu můžeme nahlédnout do pokojů hotelu jako bychom v nich byli. Předsádka nám odhaluje okolí hotelu a v celé knize nalezneme krásné černobílé ilustrace. Další zajímavostí je název každé kapitoly, který obsahuje přesmyčky. 

Daleko na sever - a v hromadách sněhu
                                                                                                              snahu
                                                                                                              svahu
                                                                                                              úvahu
                                                                                                              úvazu
                                                                                                              úrazu
                                                                                                              mrazu

Příběh vypráví o 11 leté Alžbětě, která žije se svým strýcem Burlapem a tetou Purdou. Tito lidé mi svým chováním trochu připomínají Dursleyovi z Harryho Pottera. Alžběta sice nemusí spát pod schody, ale její jediní příbuzní k ní nechovají žádné city a řekla bych, že se u nich necítí jako doma. O vánočních prázdninách ji dokonce samotnou posílají do nějakého záhadného hotelu, aby si sami mohli vyjet na dovolenou. 

Alžběta si s sebou bere pár knih, jelikož je vášnivou čtenářkou. Při dlouhé cestě v autobuse si čte a pozoruje spolucestující. Na konečné zastávce vystupuje před hotelem, v němž stráví celé vánoční prázdniny a Silvestra. Úplně sama. Její samota netrvá dlouho. Jelikož miluje rébusy a hádanky, přichomýtne se u dvou pánů, kteří už pět let skládají puzzle a rozhodne se jim každý den na chvíli vypomoct. Dále si najde stejně starého kamaráda, který vyrábí pomalu hořící vynález. 

"Pohledy do dalekohledu ji očarovaly, naplňovaly ji pocitem, že může jedním pohledem urazit celé míle vzdálenosti nebo si přitáhnout vzdálené výjevy přímo před sebe."

Alžběta v hotelové knihovně objeví záhadnou knihu, která obsahuje různé hry pro děti a hádanky. A jelikož je to dívka zvídavá, knihu si i přes zákaz odnese s sebou do pokoje a důkladně ji studuje. Tím začíná řetězec záhad a tajemství. Alžběta je chce spolu se svým kamarádem Freddym všechny vyřešit a vy můžete být u toho. Zažijete spoustu dobrodružství a s jistotou se budete i bát! 

Tuto milou knihu plnou záhad, hádanek, tajemství a anagramů bych doporučila všem kreativním čtenářům, kterým jsou tyto věci blízké a mají rádi dobrodružné příběhy. Kniha však není jen pro děti. Zahřeje u srdíčka i starší čtenáře a vrátí je do jejich dětských let. 

"Když je na někom devět špatných dílů z deseti, měli bychom se soustředit jen na tu jedinou zbývající věc a na ostatní se snažit zapomenout."

Info o autorovi:

Ben Guterson působil deset let v Novém Mexiku a Coloradu jako středoškolský učitel, poté strávil několik let u společnosti Microsoft. Žije poblíž Seattlu na úpatí Kaskádového pohoří. 

V zahraničí již vyšel druhý díl, který má ještě lepší hodnocení než ten první. Doufám, že u nás vyjde také a já si ho tak budu moct přečíst.

The Secrets of Winterhouse
Info o knize:
Žánr:                           Literatura světová, Fantasy, Pro děti
Vydáno:                      2019, Computer Press (CPress)
Orig. název:               Winterhouse (2018)
Počet stran:               384
Ilustrace:                   Chloe Bristol
Čteno:                         8. - 14. červen
Hodnocení:                4,5 hvězdičky




Za knihu děkuji Míše z Radši_knihu a nakladatelství Albatrosmedia. 
Můžete ji zakoupit TU

Čtete dětské knihy?
Máte rádi záhady a rébusy?

You May Also Like

3 komentářů

  1. Tak především má kniha nádhernou obálku, to prostě "praští" do očí! :) Myslím, že by se tohleto mohlo líbit mé sestře - také Alžbětě.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Normálně mě mrzí, že nejsem už dítě! Ta kniha zní skvěle :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tu knihu nutně potřebuji! Ty ilustrace, no nádhera ❤️

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)