Každé srdce je bránou

by - středa, února 26, 2020

Seanan McGuire | Literatura světová, YA, fantasy | 2020, CooBoo | 168 stran

Na tuto útlou knihu mě nalákala Míša z @radsi_knihu a zaujala mě i její samotná obálka. Kniha je rozdělena na dvě části a je psaná er-formou.

POSTAVY:
  • Eleanor Westová: majitelka internátní školy; byla ve světě Nesmyslu; je asexuální;  "působila jako dobře zachovalá dáma kolem sedmdesátky, přestože se skutečný její věk blížil stovce." 
  • Nancy: Navštívila Síně mrtvých; má ráda černou a bílou barvu; umí být nehybná jako socha; nemá ráda uspěchaný svět
  • Sumi: dívka japonského původu; říká, co má na jazyku; žila ve vrcholném nesmyslu
  • Kade: navštívil říši víl; rodiče by chtěli, aby byl dívkou
  • Jacqueline (Jack): dvojče Jill; miluje vědu
  • Jillian (Jill): dvojče Jack; jejím učitelem byl upír
  • Lundy: terapeutka; stárne pozpátku
  • Christopher: ve světě, kam prošel, se zabýval kostmi
"I když už nikdy nebudou mít možnost dostat se domů, budou mít někoho, kdo pro ně bude mít pochopení, a budou mít společnost vrstevníků, což byl poklad k nezaplacení." 

O ČEM KNIHA JE:
Určitě znáte příběhy Alenky v říši divů nebo Letopisy Narnie, kde se děti dostaly do jiných světů, kde zažily různá dobrodružství, ale nakonec se musely vrátit do reálného světa. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se s tím vypořádaly? Já bych je přiřadila k vojákům z první nebo druhé světové války, kteří se nebyli schopni adaptovat po návratu z války. Život jim přišel prázdný a zbytečný bez toho, co jim bylo tak známé. Nechápali ostatní lidi a ti naopak nechápali je. Chtěli se do války vrátit, jelikož jen v ní viděli jistotu. A tak je tomu i s dětmi, kteří navštívily jiné dimenze a jiné světy.

Příběh se odehrává v internátní škole - přesněji řečeno v domě Eleanor Westové pro nezvladatelné děti. Děti sem byly poslány svými rodiči, kteří je považují za blázny a chtějí své ratolesti zpátky "normální". Je pochopitelné, že vám rodiče neuvěří vaše historky z jiného světa. Ale Eleanor Westová ano, jelikož zažila to samé. V tomto domě jsou děti, které navštívily různé druhy světů. Někteří navštívily svět víl, kde bylo všechno krásné a sladké, jiné se ocitly ve světě mrtvých. Ale všechny do jednoho se do navštíveného světa zamilovaly a chtějí se tam vrátit. Čekají, až se jim znovu otevřou dveře, kterými budou moct projít a do reálného světa se nikdy nevrátit. 

Jenže po příchodu nejnovější dívky, Nancy, se začínají dít zvláštní věci. Všichni obyvatelé domu se snaží zjistit, kdo je oním pachatelem, jelikož je jasné, že je to někdo z nich. Někteří ani nemusejí přemýšlet a hned začnou ukazovat prstem. Děj graduje a na konci se dozvíme, kdo všechno to spáchal. 

"Naděje je jako nůž, který může rozetnout základy světa. Naděje zraňuje. Naděje je špatná. Naděje znamená, že lpíš na věcech, které už se nikdy znovu nevrátí, a tak pomaličku krvácíš, až nezbyde vůbec nic."

MŮJ NÁZOR:
Musím říct, že podobnou knihu jsem asi nečetla. Je taková podivná, ale tím správným způsobem. Autorčin styl psaní je lehce poetický, některá souvětí mě pohladila po duši. Nicméně dokáže psát i vtipně, což dokazuje postava Sumi, která má skvělé hlášky a občas i divné poznámky, které jsou svým způsobem také vtipné. 

Kniha je opravdu útlá, má jen 168 stran, ale to ničemu nevadí. Má všechno, co by měla mít. Fantasy svět, postavy s dobrou charakteristikou, zápletku, gradaci, rozuzlení. Jediné, co mě mrzelo, byl závěr, který vypadá jako konečný. Vím, že série se bude skládat z pěti dílů, ale autorka nevytvořila závěr, který by mě nutil chtít další díl okamžitě. 

"Rodiče si často neradi přiznávají, že se věci změnily. Chtějí, aby byl svět přesně takový, jaký býval, než se jejich děti vytratily na svá dobrodružství, která jim změnila život. No a když je svět neposlouchá, snaží se ho nacpat do škatulek, které si pro nás vytvořili." 
SHRNUTÍ:
Sečteno a podtrženo, jsem opravdu spokojená. Na základě všech nadšených recenzí jsem sice čekala víc, ale čtení jsem si opravdu užila, takže nejsem zklamaná. A jsem zvědavá, co nám přinese další díl. Tuto knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi netradiční a trochu temnější příběhy. Za recenzní výtisk děkuji Míše a nakladatelství Albatros media, kde si knihu můžete pořídit i vy.

"Nejsi ničí duha. Nejsi ničí princezna. Nejsi ničí bránou, jen svou vlastní, a jediný, kdo ti může říct, jak tvůj příběh skončí, jsi ty sama." 

AUTORKA:
Seanan McGuire je americká autorka, která v roce 2010 získala cenu Johna W. Campbella za nejlepšího nového spisovatele. Její novela Každé srdce je bránou (v orig. Every Heart a Doorway) obdržela Cenu mlhoviny 2016 za nejlepší novelu roku. Je známá pro svou městskou fantazii, má vztah k jedovatým plazům a dobrodružství. Své zájmy popsala jako "bažiny, dlouhé procházky, dlouhé procházky v bažinách, věci, které žijí v bažinách, hororové filmy, divné zvuky, hudební divadlo, televizní reality, komiksy, hledání haléřů na ulici a jedovaté plazy." Identifikuje se jako pansexuál nebo bisexuál a demisexuál. 
(zdroj: wikipedia)

You May Also Like

2 komentářů

  1. Souhlasím, taky mě to bavilo a zaujalo, jsem zvědavá na další díly :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla, ale téma mě opravdu zaujalo. Je hodně knížek, ve kterých se hlavní postavy dostanou do nějakého jiného světa, ale v žádné není rozvedeno, co se dělo po jejich návratu. Super námět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)