Noci běsů

by - středa, září 16, 2020

 

Kateřina Šardická | Mystery | 2020, Fragment | 312 stran | 4 hvězdičky 

Začnu obálkou, jo? Říká se "nesuď knihu podle obalu", ale každý správný knihomol moc dobře ví, že tohle pravidlo je proto, aby se porušovalo. Schválně se teď zadívejte do své knihovničky a spočítejte knihy, které jste si koupili jen kvůli obálce. No? Tahle rozhodně bude patřit mezi ně, protože ta obálka je mega boží. Děsivá, ale boží! Joa slibuju, že finální obálka bude vycentrovaná (tohle je reading copy, nebojte). A ještě vám můžu slíbit, že po dočtení knihy vám bude obálka připadat ještě hezčí, protože vám dojdou všechny spojitosti s příběhem. Takže, jestli jsem vás už teď přesvědčila ke koupi, nemusíte číst dál. Jestli si však knížku chcete i přečíst a pořád váháte, pokračujte. 

Četli jste už Zmizení Sáry Lindertové od téže autorky? Že ne? Tak na co čekáte? Přečtěte a vraťte se. Jestli jo, a líbila se vám, tahle se vám bude líbit taky. Podezírám Katku, že má zvláštní úchylku v motivu zmizení. V její první knize zmizela Sára a po jejím dočtení se budete bát chodit do metra. V této knize se ztratily hned čtyři děti a po jejím dočtení... no, budete se bát dát své děti do mateřské školy. 
 

Dáme si trochu matematiky: 12 let zpátky, 5 kamarádů, 4 se ztratily, 1 zůstala, po 12 letech se 3 vrátily. Tohle je v kostce (což taky s matikou souvisí) je příběh této knihy. A teď trochu kontextu. Děj se odehrává ve vesnici, která není blíže specifikovaná. Lidé věří v bohy, dodržují zvyky a tamní tradice. Vynáší Moranu, bojí se Polednice. Jsou pověrčivý. Jednoho dne se v mateřské škole ztratí čtyři děti. Svědek je pouze jeden - jejich kamarádka. Nikdo jí však nevěří, považují ji za blázna, a tak se stane vyvrhelem celé vesnice. Rodiče ztracených dětí jí vyčítají, že tu zůstala. Proč se nemohla ztratit ona a jejich dítě zůstat? Dívka nemá jednoduché dětství. 


Po dlouhých dvanácti letech se tři pohřešované děti vrátí. Z ničeho nic se objeví v lese. Jsou nahé, zablácené a nic si nepamatují. Neví kde byly ani kdo je unesl. Ale jsou si jistě, že tam s nimi byl Max, bratr Astrid, která se vrátila. Od jejich návratu se ve vesnici začnou dít podivné věci. 

Celý příběh je opředen temnotou a nočními můrami. Jestli jste se po dočtení Zmizení Sáry Lindertové báli jezdit metrem, teď se budete bát chodit do lesa, budete se bát bílých králíků a zimních nocí. Katka umí totiž vytvořit atmosféru, která vás pohltí a vtáhne do příběhu. Budete si myslet, že do příběhu patříte. Budete cítit to, co cítí postavy. Budete se bát o svůj vlastní život. Budete si chtít dát vytetovat ochranné tetování, stejné, jako mají obyvatelé vesnice. 

Tak jo, moje přesvědčovací schopnosti jsou u konce. Fakt moc doufám, že jsem vás zdolala a vy si hned 22.09. poběžíte knihu koupit. 

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatros Media. S kódem NOCI můžete mít knihu s poštovným zdarma! Stačí kliknout SEM

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)