Mateřský kód

by - čtvrtek, listopadu 19, 2020

 

Caroline Stivers | Literatura světová, Sci-fi | 2020, Laser | 336 stran | 3 hvězdičky

Zachrání nás? Nebo nás zničí?

Píše se rok 2049 a lidstvo sužuje epidemie. Jediným možným řešením je vznik robotů, kteří budou schopni vychovat děti a tím zachránit budoucnost.


Na začátek bych chtěla říct, že sci-fi běžně nečtu, ale tento námět mě zaujal. Možná už jen z toho důvodu, že mi připomínal drama z pera mého oblíbeného Karla Čapka. Toto však není varování před technikou. Ba naopak. Tímto nám chtěla autorka ukázat, že se nemáme bát vývoje, jelikož nám může přinést mnoho výhod.

"Co to znamená být člověkem - a matkou - je podrobeno zkoušce v románu ze světa, který je mrazivější a nejistější než kdy předtím."

Upřímně musím říct, že jsem čekala něco jiného. Představovala jsem si, že budu sledovat, jak děti vyrůstají v obklopení botů, tedy svých Matek. Jak se od nich učí a co vše jim to dá. Toto byl však jen zlomek příběhu. Větší část byla věnována samotné výrobě a fungování robotů. V textu se vyskytují odborné výrazy, biologie, chemie a technika. Jestli těmto oborům neholdujete, nejspíš se nebudete moct začíst stejně jako já.


Druhá půlka knihy, po vytvoření botů, byla už o něco zajímavější. Řešilo se přežití geneticky upravených dětí, jejich vztah k Matkám a samotní boti. Tato část už nebyla tolik technická, ale spíše etická a psychologická. Z lidí, kteří epidemii přežili, se vytvořily dva tábory - jedni chtěli boty zničit a fungovat dále "normálním" životem. Viděli v Matkách pouze stroje, brali je čistě jako náhradu za jejich biologické matky. Druzí chtěli roboty zachovat, protože v nich rozeznali potenciál a všimli si, že se chovají opravdu jako jejich matky. Nebyli sice schopni citu, ale mateřský kód v nich naprogramován byl. 

Kolem a kolem to určitě nebyl špatný příběh, jen neoslovil právě mě.

Caroline Stivers je biochemička ze Silicon Valley, jejímž "domovským žánrem" je science fiction. Její první román - Mateřský kód - vydalo nakladatelství Berkley Books v srpnu 2020. A nedávno získala opci na filmová práva společnost Stevena Spielberga Amblin Entertainment. 

Za knihu děkuji

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)