Řetěz

by - úterý, listopadu 17, 2020

 

Adrian McKinty | Literatura světová, Thriller | 2020, Vendeta | 372 stran | 5 hvězdiček

Jediným způsobem, jak zachránit své dítě, je unést nějaké cizí...

Představte si, že ráno odcházíte z domova, loučíte se se svou dcerou, která odchází na autobus, který ji zaveze do školy. Jedete na důležitou schůzku k doktorovi, když vtom vám zazvoní telefon, neznámé číslo. Hovor přijmete a s hrůzou v očích a staženým žaludkem se dozvíte, že vaši dceru někdo unesl. Nemůžete tomu uvěřit. Dostanete pokyny, které musíte splnit, abyste ji zase mohla vidět živou a zdravou. Nesmíte nikomu nic říct, žádná policie, právník ani známý. Musíte poslat peníze a poté najít někoho, koho unesete a budete držet v zajetí vy. Po tom, co všechno splníte, se vaše dcera vrátí domů. Když budete dělat problémy, zabijí ji. 

"Musíš si zapamatovat dvě věci," ozve se jakýsi hlas zdeformovaný nějakým přístrojem pro zkreslení zvuku. "Zaprvé: Nejsi první a určitě nebudeš poslední. Zadruhé: Nezapomínej, že to celé není o penězích - jde o Řetěz."

Už jen fakt, že někdo unesl vaše dítě, váš největší poklad, musí být zdrcující. Ale vy to samé musíte udělat někomu jinému. Musíte jiné matce unést její dítě, abyste to své osvobodila. Pro mě osobně je něco takového naprosto nepředstavitelné, ale věřím, že by mě mateřské pudy poháněly a byla bych toho schopná. Stejně jako protagonistka tohoto příběhu - Rachel. Obdivovala jsem ji už od samého začátku. Zapomněla na nemoc, která ji ohrožovala na životě. Hodila všechny starosti za hlavu a soustředila se na jednu jedinou věc - zachránit svou dceru. Ať to stojí co to stojí. 

"Dokud něco či někdo neohrozí vaše dítě, nevíte, co je strach. Umírání není to nejhorší, co vás může potkat. Nejhorší totiž je, když se něco přihodí vašemu dítěti. Jakmile se stanete rodičem, dospějete."

Jakmile se do příběhu ponoříte, nebudete vnímat okolí, dokud neotočíte poslední stránku. Styl vyprávění je strhující a velmi čtivý, čemuž napomáhají i velmi krátké kapitoly. Bude vás pohánět zvědavost, jelikož budete chtít vědět spoustu věcí: Kdo unesl Rachelinu dceru? Zvládne Rachel unést dítě jiné matce? Vrátí se Rachelina dcera živá a zdravá? Kdo stojí za Řetězem? A konečně: Podaří se ho přetrhnout? 

"Řetěz je krutá metoda využívající ten nejdůležitější lidský cit - schopnost lásky - k vydělávání peněz. Nefungoval by ve světě, v němž by chyběla synovská, sourozenecká nebo romantická láska, a pro své cíle by ho mohl využívat pouze sociopat, který by takovou lásku zcela postrádal nebo ji naprosto nechápal."

V určitý moment se v příběhu objeví druhá dějová linka, skrz kterou sledujeme dětství dvou sourozenců. Nejdříve jsem byla překvapená a zmatená, nechápala jsem, proč se v příběhu objevili. Rychle mi došlo, že tito sourozenci budou stát za vznikem celého Řetězu. Zajímaly mě jejich důvody, myšlenkové pochody a hlavně jejich minulost, která je tvarovala. Všem je určitě známo, že psychicky narušení lidi neměli to nejlepší dětství a vždy je to otázka výchovy, což se potvrdilo i v tomto případě.

Knize jsem dala 5 hvězdiček z 5 a rozhodně se objeví mezi těmi nejlepšími knihami, které jsem za tento rok přečetla. Doporučuji ji všem milovníkům dobrých a napínavých thrillerů. 

Adrian McKinty se narodil a vyrostl v severoirském Belfastu během nejhorších let nepokojů. Jeho drsné kriminální série s detektivem Seanem Duffym, která k dnešnímu dni čítá již sedm svazků, se od vydání prvního dílu v roce 2012 prodalo více než 25 000 výtisků. V češtině dosud vyšly první tři svazky (Vyšehrad 2017-2019) a setkaly se s vřelým přijetím i mezi tuzemskými čtenáři. Román Řetěz byl časopisem Time jmenován jednou z nejlepších knih roku 2019. 


Za knihu děkuju 


You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)