Recenze: Faja

by - pondělí, srpna 13, 2018

Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo.



úryvek
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.

"Tajemství jsou tu proto, že jsou tajemná a nemají se vyzrazovat. Každé tajemství potřebuje ten správný čas k tomu, aby bylo odkryto. A některá tajemství nejsou odhalena nikdy" - str. 257




O postavách se již nebudu zmiňovat, protože jsou stále stejné jako v předešlém díle (recenzi můžete nalézt zde). Ve druhém díle série se nacházíme v nížinách, kde žijí zdraví a nepoškození lidé. Je velká čest, že někdo jako Ilan, sklenař, může nížiny navštívit. Také se kvůli tomu strhne velká hádka, ale dívka, kterého všichni považují za chlapce, může zůstat. 

Ilan se seznamuje s dvojčaty Dismasem a Ivarem, kteří jsou nahlížeči. Vysvětlují ji svou práci a učí ji. Díky nim Ilan přijde na něco, na co nepřišel žádný z brusičů pětadvacítky. Je to sice riskantní jak pro ni, tak pro pětadvacítku, ale i tak se všichni rozhodnou podstoupit rizika a zkusit to. Přátelství mezi kapitánem a Ilan je jako na houpačce. Dívka stále neví, jestli může kapitánovi věřit. Když odhalí pravdu jeho minulosti, vzedme se v ní nenávist a tolik skrývaný hněv. Pátrá po pravdě a jako jedna z mnoha má oči dokořán a vidí pravdu. 



"Přátelství nevzniká přes noc. Jsou to léta společných zážitků, smíchu i slz, lží i pravd. Trvá dlouho, než si lidé mezi sebou přátelství vytvoří. Je ale důležité, aby chtěli. Přítel je člověk, který tě nikdy neodsoudí, pokud se budeš snažit své chyby napravit."

Určitě už jste mnohokrát slyšeli (a možná to i sami zjistili), že druhé díly jsou většinou vycpávkové. Nic moc se v nich neděje a celkově stojí za starou bačkoru. Tato kniha je však výjimkou mezi výjimkami! Troufám si říct, že je druhý díl o trochu lepší než první. Akčnější, napínavější, tajemnější. Hlavní postava Ilan už trochu dospěla, ale i tak zůstala tím zvídavým dítětem, za což jsem byla ráda. Odtajnila se nám kapitánova tajemství, které mají jako vše dvě strany pohledu. Přišla nová tajemství a nové záhady. Nová objasnění a nové schopnosti. Každou stránku jsem otáčela se zatajeným dechem. Na jednu stranu jsem se mermomocí chtěla dozvědět, jak příběh dopadne, na tu druhou stranu jsem nechtěla, aby to skončilo. 



Chtěla bych vás poprosit, abyste neměli předsudky vůči českým autorům. Přiznám se, že ještě tak před půl rokem jsem je také měla. Ale pak jsem jim otevřela cestu a je to jedna z těch nejlepších rozhodnutí, které jsem v knižním světě udělala. Nevěřila jsem, že tuzemští spisovatelé můžou být dobří jako ti zahraniční. A oni můžou. Dokonce můžou být ještě lepší jako třeba tahle série! Doporučuji ji všem, kteří mají rádi napětí a tajemno. Kterým nevadí se trochu bát a trochu se smát. Jen vás upozorňuji, že se čtení této série může stát návykové! 



  • úžasný svět
  • napínavý příběh
  • prostě všechno!!!!!

  • není další díl!


"V Duvalském pohoří každému něco hrozí. Pořád. Nikdy se nespoléhej, že jsi tady v bezpečí." - str. 310



Petra Stehlíková (nar. 1976) vystudovala střední zdravotnickou školu — obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposledy pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (např. trilogie Zrozena z popela). Román Naslouchač vycházel od roku 2014 na internetu. Autorka žije v Praze, v současné době je na mateřské dovolené.


Série:                                 Naslouchač
Díl:                                      2.
Vydáno:                            2017, Host
Počet stran:                    450 stran
Žánr:                                 Fantasy, Sci-fi, Dystopie
Čteno:                              05. - 11. 08. 2018
Hodnocení:                    5 hvězdiček


Za poskytnutí knihy děkuji nakladatelství Host a Humbooku! Knihu můžete zakoupit tu

You May Also Like

6 komentářů

  1. Taky postupně nacházím skvělé české knihy. A čím dál víc :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Čeští autoři jsou skvělí a tahle série za mě rozhodně patří k top of the top ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Zápor mě pobavil! :D Taky mám občas problém s tím, že když knížku dočtu, chci víc a víc a ono už víc není. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :/ Na další díl budeme čekat minimálně rok...

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)