Recenze: Zrada

by - středa, března 21, 2018

 Anotace

Cie se podařilo zvládnout náročné zkoušky a prožívá své první dny na univerzitě v Tosu. Vzpomínky na brutální testování, při kterém umírali lidé, ji však děsí ze spaní. Ostatní studenti, kterým vymazali paměť, žijí v blahé nevědomosti. Cia však ví své. Ve snaze odhalit odpornou pravdu o vražedných praktikách nejvyšších vládních úředníků vystavuje sebe i své blízké velkému nebezpečí. Zrádci, kteří usilují o moc a nehodlají se jen tak vzdát, už totiž tuší, že Cia ví víc, než by měla…
zdroj anotace Goodreads.com

O knize

Pár minut mi trvalo, než jsem našla tenké tmavé lano visící úplně vlevo ve spoře osvětleném výklenku. Bylo celé zaprášené, ale když jsem za něj zatáhla, celou sněmovnou se rozezněl zvuk gongu.

Druhý díl Univerzity výjimečných jsem si objednala hned co jsem dočetla díl první. Kniha byla napínavá a já si pokračování musela přečíst co nejdříve. Autorka této trilogie bude na Humbooku, a do té doby jsem ji chtěla mít přečtenou.


Zrada (Univerzita výjimečných, #2)Independent Study (The Testing #2)

Co se týče obálek nemůžu se rozhodnout která se mi líbí víc. Obě dvě mají něco do sebe. Ta originální je taková více nabíjející a slibuje napínavý příběh. Naše české vydání ji má spíše takovou poklidnější, ale ve skrytu ukrývající nějaké tajemství. Líbí se mi obě.
Hlavní postavou této trilogie je Malencia Valeová, které ale všichni neřeknou jinak než Cia. V prvním díle jsem si oblíbila pro její snahu o spravedlnost a lásku k rodině a přátelům. Nesobeckost a obětavost. Tyto aspekty měla stále i v tomto díle, ale iritovala mě její dokonalost. Přijde mi až nepravděpodobné, že by mohl být člověk tak dobrý. Cia je nesmírně chytrá a zná odpověď na všechno. Má velice dobrou fyzičku a dokáže vyřešit jakýkoli úkol na výbornou. No není to otravné? Kdo by se chtěl kamarádit s někým, kdo ho vždy zastíní svými úspěchy?

Další hlavní postavou byl Tomas, který stejně jako Cia pocházel z Pětijezeří. V tomto díle se ale neobjevoval tak často jako v tom minulém, což mě dost mrzelo, protože jsem si ho oblíbila. Měl pro Ciu vždy slabost a obětoval by kvůli ní život stejně jako ona pro něj.

Dále je tu Will, který se snaží držet blízko Cii a chová se náramně přátelsky. Ale je to jen maska, která zakrývá jeho opravdové já. Neúprosného vraha, který je ochoten udělat vše pro to, aby byl nejlepší.
Příběh tohoto dílu se vcelku podobal předešlému. V prvním díle se hrdinové účastnili Testování, kde museli plnit vědomostní úkoly, díky kterým měli možnost se dostat na univerzitu. V tomto díle už jsou ti nejlepší studenti na univerzitě v Tosu, kde jsou podle svých znalostí a schopností rozděleni. Buď půjdou studovat biologické inženýrství nebo třeba správu. Když jsou zařazeni do koleje, probíhá Zasvěcování, které se podobá testování. Jsem si jistá, že šlo vymyslet něco jiného, něco originálnějšího než opakovat to samé.
Nicméně děj byl i přes to napínavý a zajímavý. Dozvěděli jsme se nové věci o celém Testování a dění v závěru všechno ještě více vyhrotilo. Musím se ale přiznat, že jsem na autorčin záměr přišla o chvíli dřív než se to stalo, takže jsem nebyla tolik překvapená.
Závěr zůstal otevřený, takže se těším na poslední díl, který už mám objednaný.
Dystopická kniha plná akce a dobrodružství. Přátelství a lásky. Nenávisti a zloby. Bezvadného autorčina stylu, která vás vtáhne do děje.

Informace o autorce

Joelle Charbonneau je americká spisovatelka literatury pro mládež. Studovala před kariérou operní pěvkyně hudbu a klasický zpěv, aby se poté stala učitelkou zpěvu. Tato činnost ji dovedla k napsání románů pro děti a mládež. Je autorkou knižních sérií Renecca Robins, Glee Club, Univerzity výjimečných a Dividing Eden.
Měla jsem tu čest potkat Joelle na Humbooku vloni a je naprosto úžasná. Velmi pozitivní, usměvavá a sympatická. 


Informace o knize

Autor:                            Joelle Charbonneau
Originální název:        Independent Study
Série:                             Univerzita výjimečných
Díl:                                 2.
Vydáno:                        únor 2017, Fragment / originál leden 2014
Strany:                          292 stran
Žánr:                             Dystopie, Young Adult

You May Also Like

6 komentářů

  1. Jedničku jsem taky zhltla před Humbookem, na další díly se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem přečetla všechny tři díly, tohle je stará recenze :D Bohužel mě třetí díl dost zklamal a nudil. Snad se tobě budou líbit :)

      Vymazat
  2. Táto séria ma akosi vôbec neláka. Práve kvôli tomu, že aj keď sa prvá kniha páčila, tak akosi na ďalšie už tie pozitívne reakcie chýbajú. :/ Ale pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Myslím si, že o nic nepřijdeš, když si ji nepřečteš :)

      Vymazat
  3. Ty jo, výjimečně se mi víc líbí česká obálka než ta původní. :D :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)