Co když jsme to my

by - čtvrtek, prosince 12, 2019

Becky Albertalli a Adam Silvera | Světová literatura, LGBT, YA | 2019, Yoli | 344 stran

Co když jsme to my je příběh o dvou dospívajících klucích, kteří se potkají na poště a prohodí spolu pár slov. Jenže na to obyčejné setkání nemohou zapomenout, nedokáží na toho druhého přestat myslet. A pak je osud, vesmír nebo prostě náhoda zase svede dohromady. Není jim přichystána procházka růžovou zahradou, ale spíše trnitým křovím. Život jim klade do cesty překážky, které překonávají lépe i hůře. Otázkou zůstává, jestli je jejich láska natolik pevná, aby vše překonala


Arthur pochází z Georgie, v New Yorku je jen na prázdniny. Chodí do právnické firmy na stáž. Měří 170 cm, je Žid a má ADHD. Jeho nejlepšími kamarády jsou Jessie a Ethan, se kterými si momentálně každý den píše a posílá jim nadšená selfie, i když by byl radši s nimi. Věří v lásku na první pohled, na osud a vesmír. Nikdy neměl kluka, nikdy nikoho nepolíbil, nikdy s nikým nespal. Jeho rodiče se neustále hádají, což může vypadat na rozvod, ale oba za vztah bojují a uštědří tím Arthurovi lekci ve chvíli, kdy ji nejvíce potřebuje. 

Ben je vysoký kluk s portorikánskými předky. Se svým bývalým přítelem Hudsonem se moc neučili, proto oba chodí do letní školy, ale nebaví se spolu. Jeho nejlepším přítelem je Dylan, se kterým tráví každou volnou chvíli. Když není s Dylanem, hraje The Sims. Jeho rodiče jsou věřící a mají krásný vztah. 

Na spolupráci Adama Silvery (od kterého jsem zatím nic nečetla) a Becky Albertalli (od které jsem četla Probuzení Simona Spiera a Holka mimo rytmus) jsem se opravdu těšila. A byla jsem spokojená. Styl psaní je velmi čtivý, jednoduchý, ale zábavný. Bavil mě jejich humor a oceňovala jsem zmínky filmů jako je například Vzhůru do oblak, Hledá se Nemo, Titanic a nejvíc mě bavily zmínky o Harry Potterovi, kterých tam bylo víc a myslím, že je má na svědomí Becky. 

Občas mi chování některého z chlapců nepřišlo úplně rozumné (Jako třeba začít randit tak brzo po rozchodu, z něhož očividně nejste vyléčení, jelikož na svého bývalého myslíte a představujete si ho všude...). Někdy mi určité věci přišly jako klišé, ale vlastně v dobrém a milém slova smyslu. Jindy by mi to možná vadilo, ale teď jsem přesně takový příběh potřebovala. Nečekejte nic světoborného nebo něco, co jste ještě nikde jinde nečetli. Co když jsme to my je milý a oddechový příběh.

Nedá mi to a musím zmínit jeden aspekt, který mě docela zarazil. Příběh se odehrává v současnosti, což znamená, že internet je jeho součástí. Jednotlivé postavy si mezi sebou píší, posílají si fotky, vzájemně se sledují a prohlíží si fotky. V jeden moment mi však přišlo, že to překročilo hranice a došlo až ke stalkingu. Projíždět všechny fotky druhého, jeho přátele a fotky, na kterých je označen. Vyhledávat si druhého na internetu a hledat cokoli. V knize je toto chování ukázáno jako úplně normální a možná to tak opravdu je, ale mně osobně to nepřijde jako vhodné. Ale to je jen taková vsuvka. 

"Tak to asi ve vztazích bývá. Člověk začne z ničeho a možná skončí s něčím." - s. 121 

Becky Albertalli je americká spisovatelka knih pro teenagery. Za svůj debutový román Já, Simon (vyšlo také jako Probuzení Simona Spiera) obdržela Cenu Williama C. Morrise, byla nominována na Cenu Andrewa Carnegieho a americkou Národní cenu za literaturu. Na knihu Já, Simon volně navazuje román Holka mimo rytmus,  ve které se autorka soustředí na Simonovu nejlepší kamarádku Leah. YOLI vydalo také ještě Podělaným navrch. V současné době Becky žije se svou rodinou v Atlantě. 

Adam Silvera se narodil a vyrostl v Bronxu v New Yorku. Pracoval mimo jiné ve vydavatelství jako prodejce dětských knih a recenzent titulů pro děti a mládež. Je autorem úspěšných young adult románů, z nichž česky vyšel zatím jen jeden - Oba na konci zemřou. Autorovy knihy se pravidelně umisťují na žebříčku bestsellerů New York Times. 


Chystáte se na knihu?
Četli jste něco od autorů?

You May Also Like

1 komentářů

  1. Jé, to je náhoda, zrovna čtu knížku, kde je hlavní hrdina taky gay. Je to pro mě docela čtenářský zážitek, protože je to myslím teprve druhá knížka, kterou jsem objevila (a docela náhodou). Podle mě je super, když se i o těchhle tématech píše. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)