Holubice & had

by - čtvrtek, března 26, 2020

Holubice a had 1. | Fantasy, Young Adult | 2020, CooBoo | 464 stran | HumbookTip | 5 hvězdiček



Lou - Dame Blanches čarodějnice, má nevymáchanou pusu, je vulgární, manipulativní, odhodlaná a odvážná
Reid - zapřisáhlý lovec čarodějnic
Coco - Dame Rouge čarodějnice, nejlepší přítelkyně Lou, svobodomyslná
Jean Luc - lovec čarodějnic, nejlepší přítel Reida, žárlivý
Ansel - 16letý učenec na lovce čarodějnic, má otevřenou mysl, milý a pohledný


Neštěstí nechodí nikdy samo.

Kniha je rozdělena na tři části. V první části se dozvídáme vše potřebné o novém světě. O světě, ve kterém se nachází kruté čarodějnice, které vraždí nevinné lidi nebo je uvrhávají do nekonečné trýzně. Jsou mocné a nenasytné. Prahnou po pomstě, chtějí zpátky vládu nad světem. Čarodějky se dělí na dvě skupiny - Dame Blanches čerpají svou sílu ze svých předků, kdežto Dame Rouge ji čerpají z krve. Tyto dva rody se nemůžou vystát. Proti nim stojí Chasseři - lovci čarodějnic. Zapřísáhli se církvi, že ochrání království Beltteru. Na ochranu proti magii čarodějnic mají balisardy, které jsou ukovány s příměsí z relikvie svatého Konstantina. V této části knihy se seznamujeme se dvěma hlavními postavami - Lou a Reidem. Lou je čarodějka a Reid je lovec čarodějnic. Jejich cesty se protnou a oba jsou nuceni uzavřít sňatek. 

Krůček po krůčku si ptáček staví hnízdo.

Ve druhé části sledujeme Louin a Reidův vztah, který se začíná proměňovat. Z nenávisti se stává láska. Dozvídáme se také více o jejich minulosti, z níž ani jedna příliš růžová. Oba si prošli peklem, a proto jsou takoví, jací jsou. Oba jsou zatvrzelí a chtějí věřit tomu, čemu je naučila jejich rodina a nejbližší. Postupně se však začínají otevírat i něčemu jinému. Sledovat jejich vztah bylo velmi zábavné. Připomínalo mi to Zkrocení zlé ženy nebo Krásku a zvíře až na to, že zvíře je v tomto případě Lou. Neskutečně mi sedl její charakter, kterým mi připomínala mou oblíbenou Rose Hathaway z Vampýrské akademie. Dělá si co chce, je nespoutaná, divoká a vulgární. Nemám ráda sprostá slova, ale k Lou se to vyloženě hodilo a často jsem se při jejích hláškách smála. Jsou tu ale i vedlejší postavy, které jsou také důležité. Nejlepší Louina přítelkyně Coco, která je také čarodějka. Další lovci čarodějnic - Jean Luc a Ansel. Všichni žijí pod jednou střechou, což nadělá pěknou paseku. 

Právě to je láska: vše dát, vše obětovat a nečekat nic na oplátku.

V této části se začíná vše přiostřovat a vyhrocovat. Nebudu vám psát víc, abych vám nic nevyspoilerovala. Můžu ale říct, že ve mně kniha vyvolala všechny možné pocity a emoce. Smála jsem se, bála jsem se, byla jsem překvapená a dokonce i slza ukápla. A tohle je pro mě známka opravdu dobré knihy. Jsem velmi emočně založený člověk, takže od knihy vyžaduju, aby ve mně všechny ty emoce probudila. A téhle se to povedlo na jedničku. Má parádně vystavený svět s logickou a fungující historií; autentické postavy, které si buď zamilujete, nebo je budete nesnášet; fungující zápletku, vyhrocení a rozuzlení. Nemohla jsem přestat číst, stránky mi ubíhaly pod rukama. Chtěla jsem se dozvědět víc, ale nechtěla jsem, aby skončila. Znáte tenhle pocit? 


Sečteno a podtrženo, podle mě to bude nejlepší kniha tohoto roku. Alespoň pro mě. Bude hodně těžké ji překonat. A vám všem ji doporučuju. Vychází 13.4. Běžte si ji koupit na Albatros Media, od kterých jsem reading copy dostala a moc jim za to děkuju. Děkuji také Míše z Radši knihu, která na ni dala nálepku HUMBOOK TIP a tím mě na ni nalákala. 

You May Also Like

3 komentářů

  1. Moc pěkná recenze, nalákala mě na knihu ještě víc :) Už se těším až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Druhý díl Dopisů ztraceným je lepší, ale souhlasím, že Holubice a had je opravdu pecka :)
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat
  3. Dokonalost, skvost, prostě <3 tato kniha je rozhodně jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Miluju tu pomalou romanci, ty dialogy, zápletky a akce. A ten svět? skvělý! Trošku se bojím dalšch dílů, ale tím si nechci kazit radost z knihy :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)