Recenze: Jáma & kyvadlo a jiné fantastické povídky

by - pátek, března 03, 2017


Autor: Edgar Allan Poe / Žánr: literatura světová, horory / vydáno: 2015, XYZ / Počet stran: 216 / Překlad: František Bíbl, Václav Černý, Adolf Gottwald / Autor obálky: Zdeněk Mareš / Vazba knihy: vázaná
Poe v tomto díle uchvacuje mnohotvárností a nápaditostí svého talentu. Často je dosti nevypočitatelný a nemilosrdný. Dovede nahnat strach a držet čtenáře v napětí jako málokdo, když vypráví o smrtonosné síle mořských proudů, o tajemstvích záhadné bedny, o předčasných pohřbech atd.
(zdroj anotace: databazeknih.cz)
„Velikost umění se začíná vyjevovat teprve s uvadáním života,“ poznamenává Guy Debird ve své Společnosti spektáklu (1967).
„Poevův svět je světem neustálého přitahování a odpuzování. Stále před Poem utíkáme, stále se k němu vracíme. Někdy mu nerozumíme. Často je nám povaha jeho světa cizí. Jeho osamělé postavy, zbavené přirozené emocionality a erotických vztahů, se nikdy nestanou našimi přáteli. Jeho jazyk plný superlativ a vykřičníků nás bude vždycky podivně znepokojovat. Zavřené prostory, umělé osvětlené, sugestivně tikající hodiny ve tmě svítící oči, které se objevují v Poeových povídkách, nás však zároveň podmanivě přitahují. Jako by Poe na nás s jistou ironií zkoušel literární hypnózu. Jako bychom s ním zasedli k velice napínavé, vzrušující hře. Vypravěč Poe sedí proti nám a pod maskou vážnosti má ironický úsměv…“ – Martin Hilský (1975)
Knihu jsem pořídila v Levných knihách a zaujala mě svou děsivou a zároveň krásnou obálkou. Edgar má nesouvislý obličej; mrtvolně bílé oči, které zračí bolest a šátek okolo krku, který je poskvrněn krví. Poe neměl lehký život, to o něm ví snad každý, kdo dával ve škole alespoň trochu pozor. To se ovšem odráží na jeho tvorbě. Stejně jako byla temná jeho osobnost, jsou temné i povídky, které napsal.

At už je povídka o sudu vína, o milované dívce nebo kocourovi, vždycky končí tragicky. Nenajdete v nich žádnou stopu optimismu nebo něčeho laskavého. Ano, láska se tam objeví, ale ta se většinou mění v nenávist. Je mi strašně smutno z vědomí, jak se musel Poe trápit. Jeho manželka/sestřenice mu umřela a on byl sám. On umřel jen o dva roky později – opilý a omámený drogami. Možná proto pociťoval svět tak temný.
Ale ted se pojdme podívat na povídky. Toto vydání obsahuje celkem čtrnáct povídek. Některé se mi líbily méně, některé více (mezi mé oblíbené patří Jáma a kyvadlo a Černý kocour). V obou případech bych přihlédla k tomu, kdyby byly povídky delší. Povídka, která má osm stran neobsahuje tudíž skoro žádný děj, natož nějakou zápletku. I když smrt to vygraduje vždy. Docela mě mrzelo, že z toho Poe nevytřískal něco víc. Určitě by se dalo o každé povídce napsat víc a já bych si to ráda přečetla.

Hodně popisoval vzezření postav a jejich charakter. Vzhledem k rozsahu povídek mi to přišlo až moc konkrétní a zbytečné. S postavami jsme se stejně moc dlouho nezdržely – bud umřely nebo přišla jiná povídka. Některé z povídek jsem ani tak moc nepochopila, ale za to nemůže spisovatel, nýbrž můj mozek.
Určitě tohoto spisovatele úplně nezavrhuji. Fascinuje mě jeho osobnost a tak nějak mě to k němu táhne. Třeba si někdy přečtu další povídky a pochopím je zase nějak jinak.
„Ani v nejhlubším spánku, ani v blouznění, ani v mdlobě, ani ve smrti, ba ani v hrobě – nikdy není vše ztraceno! Jinak by přece člověk nedoufal v nesmrtelnost. Když se probouzíme z nejhlubšího spánku, trháme vlákna pavučiny nějakého snu. Ale už za vteřinu si nepamatujeme (tak křehká je ta pavučina), že jsme snili.“ – Jáma a kyvadlo
Mé hodnocení:
Líbila se vám recenze/fotky?
Četl jste někdo něco od tohoto autora? Jak se vám to líbilo?
Máte rádi temnotu v knihách?

You May Also Like

4 komentářů

  1. Zaprvé nádherné fotky. I přes to, že si knížku neohodnotila více hvězdičkami stejně si ji přečtu, je to klasika, kterou by si měl přečíst každý. Mimochodem krásný článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za chválu, vážím si toho! :) Povídky se mi líbily, akorát mohly být delší, jak už jsem psala :)

      Vymazat
  2. Mám přesně to stejné vydání, ale ještě jsem neměla tu čest a čas se touto cestou k Poeovi dostat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)