Recenze: Bouře mečů

by - úterý, června 06, 2017


          



     
Název knihy: Bouře mečů
Autor: George Raymond Richard Martin
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 3.
Originální název: A Storm of Swords
Žánr: Literatura světová, Romány, Fantasy
Vydáno: 2011 (originál 200)
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 1200
Překlad: Hana Březáková
Autor obálky: Martina Pilcerová
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7197-436-9

                                         
                      

Anotace

Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce.
Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou. Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží...

 Autor

Výsledek obrázku pro george r. r. martinGeorge Raymond Richard Martin je americký spisovatel fantasy románů. Řada jeho nejlepších textů dosahuje délky novely, u níž rozsah vyprávění umožňuje rozvíjet celou škálu témat a námětů protínajících žánrové hranice. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.











Na začátek vám chci říct, že už je to delší doba, co jsem tento díl četla. Už mám přečtený i čtvrtý díl, tak se mi to snad nebude motat dohromady.

Příběh je vyprávěn z pohledu deseti postav, ale je to pořád ve 3. osobě. Těmi postavami jsou: lady Catelyn Stark, ser Davos Mořský, Sansa Stark, Arya Stark, Bran Stark, Jon Snow, Tyrion Lannister, ser Jaime Lannister, Daenerys Targaryen a Samwell Tarly.

Kdo tento blog sleduje delší dobu a četl už nějakou recenzi o předešlých dílech, jistě ví, že můj oblíbený rod je rod Starků. Na jednu stranu jsem se čtením tohoto dílu vyžívala, protože těch postav je tam opravdu mnoho a jejich příběhy jsou velice zajímavé. Na druhou stranu bylo velmi bolestné některé členy ztratit. Není žádným tajemstvím, že Martin rád zabíjí své postavy. V tomto jeho světě si nesmíte nikoho oblíbit, protože stejně umře. Ale to by nebylo ono, abych si nenašla své favority.



Kapitoly z pohledu Davose Mořského, který patří ke Stanisu Baratheonovi, mě upřímně moc nebavily. Stanis je strašný suchar a už ze seriálu ho prostě nesnáším. Měla jsem nutkání tyto kapitoly přeskakovat, ale na to jsem neměla žaludek. Co kdyby se tam stalo něco převratného a důležitého?

Na kapitoly Tyriona Lannistera jsem se těšila ze všeho nejvíc. I když je to Lannister, mám ho ráda. Pojí nás nenávist k jeho sestře. Prostě miluji ten jeho smysl pro humor, jeho sarkasmus.

Daenerys Targaryen je v knize taková neslaná nemastná. Je sice velmi ctižádostivá, ale v kapitolách se moc neobjevuje a nijak zvlášť jsem si ji neoblíbila.

Samwell Tarly, knihomol a momentálně muž Noční hlídky. Je tichý, bojácný a nemotorný. Na druhou stranu chytrý, umí číst a je velmi empatický a přátelský. Kdo by si ho neoblíbil, že?

Už nevím, jak mám tuto sérii vychvalovat. Pěju na ni slávu, kudy chodím. George R. R. Martin je pro mě prostě něco jako Bůh. Nemůžu uvěřit, že někdo takový vůbec existuje. Jak to mohl vymyslet? Jak může zvládat si všechno zapamatovat? Je to neuvěřitelné. Někdy se v tom ztrácím a pak se hledám. Zapomínám a potom si zase vzpomínám. Těším se na každou novou kapitolu a zároveň už to chci mít za sebou, protože je to opravdu strašná bichle.

„Muž může mít bud rozum nebo kousek masa mezi nohama, ale obojí?“ Varys se zahihňal. „V tom případě bych asi měl být rád, že mě vyřezali.“

Varys je totiž eunuch – muž, který byl kastrován.  




Jestli máte rádi rytíře, vtip, sarkasmus, draky, válčení, smrt, vlky nebo sex, rozhodně se nebojte nahlédnout do tohoto světa LEDU A OHNĚ

Moje hodnocení:

You May Also Like

4 komentářů

  1. K tomu, jak si to může vše pamatovat - prý existuje banda nadšenců, která si u něj stěžovala, že u nějakého koně mezi dvěma knihami změnil pohlaví, případně jejich barvu. :D Jinak taky mám ráda Tyriona - Davos mě naopak bavil Stannis je sice suchar, ale má zajímavou linii. A Daenerys je na ostřel, no. V knize i seriálu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vážně? Tak to jsou už ale fanatici, ne? :D Mně Dany v seriálu nevadí, ale v knížkách ji tedy dvakrát moc nemusím :D

      Vymazat
  2. Haha. Já Starky nemám ráda. Ať žijí Lannisteři. A kapitoly Daenerys jsou pro mě Mordor číst. Jsem taky za Bouří mečů, na další díl se chystám v létě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý si oblíbí někoho jiného :) Já už čtu Tanec s draky :)

      Vymazat

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)