Hlášky a citáty: Prokletý rok

by - pondělí, června 22, 2020


Oči máš otevřené dokořán, ale nevidíš nic.“

"Nemáme dovoleno snít. Muži věří, že bychom tím mohly skrýt svou magii. Jen to, že se mi něco zdá, by samo o sobě vyžadovalo trest, kdyby však vyšlo najevo, o čem se mi zdá, čekala by mě šibenice." 

"Všechny ženy v okrese Garner musí nosit stejný účes, vlasy stažené z obličeje a spletené do dlouhého copu. Muži totiž věří, že pouze tak nebudou schopné před nimi cokoli skrývat - jízlivý úšklibek, zvědavý pohled ani záblesk magie. Mladé dívky si do copů zaplétají bílé stuhy, dívky prokletého roku stuhy červené a manželky černé. Nevinnost. Krev. Smrt."

"Nejsme pro ně nic víc než klisny v pravém čase k páření."

"V době, kdy se sem naše rodiny přistěhovaly, se tu mluvilo tolika různými jazyky, že jediným společným byly květiny. Byl to způsob, jak se někomu omluvit, popřát hodně štěstí, vyjádřit důvěru, lásku, nebo dokonce nenávist. Pro téměř každý cit se najde květina, ale dnes, kdy všichni mluvíme jednou řečí, by se mohlo zdát, že už jich není třeba, a přesto dál lpíme na starých zvyklostech." 

"Avšak ne všechny z nás se vrátí domů... alespoň ne vcelku."

"´Předpokládám, že teď ti musím povědět o tvých povinnostech manželky..´´Ne...prosím. Pamatuju si, co nás učili. Nohy roztáhnout, ruce podél těla, oči k Bohu.´" 

"Tvoje sny, to je jediné místo, které patří jen tobě. Místo, kde na tebe nikdo nemůže. Drž se ho, jak dlouho to jen půjde. Protože brzy se promění v noční můry."

"Chvilku mi trvá, než si dám všechno dohromady, jako nějakou ohavnou skládačku. Není to rez. Je to krev. A na stromě nejsou vánoční ozdoby, ale prsty, uši, copy všech odstínů a textur připevněné k větvím. Strom trestů." 

"Se závojem či bez, nemravné či světice, tváří v tvář smrti jsme si všechny rovny."

"Můžou tomu říkat magie. Já tomu můžu říkat šílenství. Ale jedna věc je jasná. Tenhle rok je opravdu prokletý."

"Nebe je kluk na stromě, co má studené ruce, ale hřejivé srdce."

Nastane naprosté ohlušující ticho. Svět se zastaví. Ptáci přestanou zpívat. A s dalším nádechem se všechno zrychlí tak moc, že nestíhám vnímat.“

Samotný pohled na ně mi připomene, o co všechno jsme tady přišly, ale možná bylo potřeba všechno zničit, aby mohlo vzniknout něco nového. Ze smrti vzejde život.“

Nejsem o nic míň nebo víc důležitá než drobný semenáček, který se snaží prorazit hlínou na povrch. Všichni na téhle zemi hrajeme určitou roli.“


Oči mám otevřené dokořán a teď už vidím všechno.“

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za přečtení článku až do konce a zanechání komentáře :)